Comments

Bilgigetir.com içinde arama yapın...

Oklu Kirpi: Adı Kirpi Kendi Değil

Oklu Kirpi, vücudundaki oklarıyla oldukça ürkütücü olan gerçekte ise kendine özgü dünyasında yaşayan, tarım alanlarına zarar vermeyen kemirgen memeli olup gerçekte kirpi değildir. Ülkemizde de Şanlıurfa, Gaziantep, Hatay ve Mersin illerimizde rastlanabilen bu canlıların nesli tükenme tehlikesiyle karşı karşıyadır.

Oklu Kirpilerin Genel Özellikleri

Vücutlarında çok yoğun olarak kılların farklılaşmasıyla oluşmuş dikenleri olması sebebiyle genel olarak kirpilerle karıştırılıyor olsalar da gerçekte akrabalıkları bile olmayan farklı iki türdürler. Kirpiler, Erinaceidae familyasında yer alır ve böcekçiller takımına ait bir familyadır. Kirpiler sadece böceklerle beslenirken oklu kirpiler herbivor beslenirler ve sadece bitkisel besinleri tüketirler. Oklu kirpiler, bitkilerin kök ve tomurcukları, patates, soğan gibi bitkilerin köklerini, kavun gibi meyveleri de tüketirler.

Oklu Kirpiler Nerelerde Yaşar?

Dünyanın ılıman ve sıcak bölgelerinde yaşamayı başarabilen oklu kirpiler ülkemizin Akdeniz ikliminin hüküm sürdüğü  bölgelerdeki ıssız yamaçlar, meşelik ve fundalık alanlar ile Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nin bir kısmında yaşam sürerler. Bazen su kanallarının etrafındaki otluk alanları da tercih ederler.

Oklu Kirpilerin Fiziksel Özellikleri

Genel renk görünümü olarak koyu kahverengi, boz ve kırçıllı renklere sahiptir. 50-60 cm boyunda ve 15-20 kg ağırlığa sahiptirler. Kuyruk uzunlukları da yaklaşık 15-20 cm olabilir. Arka, sırt, boyun kısımlarında sert dikenleri bulunur. Bu dikenlerin ok görünümüne sahip olmasından dolayı bu adı almışlardır. Oklarının uzunluğu 35 cm'yi bulur ve hayvanın en büyük savunma silahıdır. Arka bacakları uzun ve kuvvetli, ön bacakları ise kısadır. Bu özellik hayvanın yürümesini kendisine özgü bir hale getirir. 


Oklu Kirpilerin Üreme Özellikleri

Oklu kirpiler genel olarak Nisan ayında çiftleşirler. Dişiler 9 haftalık bir gebelik süresinin sonunda yumuşak dikenlere sahip 2 ila 4 yavru dünyaya getirirler. Yavrular 1 yaşına ulaştıklarında üreme olgunluğuna erişirler. 

Oklu kirpiler doğal ortamlarında 18-20 yıl kadar yaşayabilirler. Oklu kirpiler asla ok fırlatamazlar. Sanılanın aksine kendilerini tehdit altında hissettiklerinde sadece dikenlerini kabartırlar ve kuyruklarındaki dikenleri birbirine vurarak tehditkar bir ses çıkarırlar. Bir leoparın bile oklu kirpiyi avlayacağı zaman iki kez düşünmesi gerekir. Hayvanın dikenleri bir canlıya batarsa vücut içinde kırılır ve ölümcül olabilecek enfeksiyona neden olabilir. Bu nedenle avcı hayvanların menülerinde çok tercih edilmezler.

Etiketler

Yorum Gönder

0Yorumlar
* Lütfen konu dışı yorum yazmayınız. Yorumlar editör onayından sonra yayınlanacaktır.

Top Post Ad

Ads Section