Kıbrıs Şehidi Cengiz Topel'in Hayatı


TRT 1 ekranlarında gösterilmeye başlanan ve ilgiyle izlenen "Kıbrıs Zafere Doğru" dizisinde 1960'lı yıllarda Kıbrıs'ta meydana gelen olayların anlatılması ve dizide şehit yüzbaşı Cengiz Topel'in hayatının da konu edilmesi, Cengiz Topel'i merak eden kişilerin internet üzerinden çokça arama yapılmasını sağladı. Bizler de bu yazımızda Cengiz Topel kimdir? Cengiz Topel aslen nereli ve hayatını nasıl kaybetti? Sorularının cevabını araştırdık.

Cengiz Topel 2 Eylül 1934 tarihinde İzmit'te dünyaya geldi. Aslen Trabzon'un Çaykara ilçesi nüfusuna kayıtlı Hakkı Bey ve Mebuse Hanım'ın dört çocuğundan üçüncüsüdür. Cengiz Topel, babası Hakkı Bey İzmit'te tütün eksperi olarak görev yaptığı dönemde dünyaya geldi.


İlkokul eğitimini Bandırma ve Gönen'de sürdürürken Hakkı Bey'in hayatını kaybetmesiyle aile İstanbul'un Kadıköy ilçesine taşınmak zorunda kaldı. İlkokul ve ortaokul eğitimini Kadıköy Yeldeğirmeni Okulu'nda tamamladı. Lise eğitimine Haydarpaşa Lisesi'nde başlayan Topel, Kuleli Askeri Lisesi'ne geçerek 1953 yılında lise eğitimini tamamladı. 1955 yılında Kara Harp Okulu'ndan mezun olarak asteğmen rütbesiyle orduya dahil oldu.


Cengiz Topel'in küçüklükten beri havacı olma hayali vardı. Askeriyede havacılık sınıfına ayrılarak pilotluk eğitimi almak üzere Kanada'ya gitti. 1957'de Kanada'daki eğitimini tamamlayarak Merzifon 5. Ana Jet Üs Komutanlığı bünyesine katıldı. 1961 yılında Eskişehir 1. Hava Ana Jet Üssü'ne tayin edildi, 1963 yılında yüzbaşı rütbesi aldı.


Cengiz Topel nasıl vefat etti?

1964 yılında Türk Hava Kuvvetleri tarafından Rumlara yönelik uyarı uçuşu sırasında Rum uçaksavarları tarafından açılan ateş sonucu Cengiz Topel'in uçağı isabet aldı ve düştü. Otomatik fırlatma sistemiyle uçaktan paraşütüyle atlamayı başaran Cengiz Topel Rumlara esir düştü ve işkenceler sonucunda hayatını kaybetti. Topel'in naaşı Türk yetkililerin ısrarlı talepleri sonucunda 12 Ağustos 1964 tarihinde iade edildi. Cengiz Topel, Kıbrıs'taki ilk pilot şehidimizdir.


Cengiz Topel'in işkencelere maruz kaldığı oda bugün Kuzey Kıbrıs'ta bulunan Cengiz Topel Kışlasında müze olarak yer almaktadır. Otopsi raporuna ve görgü şahitlerinin ifadelerine göre Cengiz Topel'in bilinci yerinde iken darp edilmiş, uzuvları kesilmiş ve iç organları çıkartılmıştır.


Aziz naaşı, Kıbrıs, Adana, Ankara ve İstanbul'da yapılan şehitlik törenlerinin ardından  14 Ağustos 1964 tarihinde Edirnekapı'daki Sakızağacı Hava Şehitliği'nde toprağa verildi.  

Tags :-

Yorum Gönder

0 Yorumlar