Endoskopi nedir, kimlere uygulanır?


Endoskopi, sindirim sistemi rahatsızlıklarında tanı ve tedavi amacıyla kullanılan etkili bir görüntüleme yöntemidir. Özellikle sindirim sistemi organlarında oluşabilecek kanserin erken teşhisinde çok kullanılan bir tıbbi yöntemdir. Sindirim sistemi organlarında ortaya çıkan hastalıkların teşhis ve tedavisinde, özellikle tümör ve kanser gibi oluşumların erken teşhisinde çok önemli bir yer tutan endoskopi gelişen tıbbi yöntemlerle birlikte artan bir şekilde 40 yıldır uygulanan bir yöntemdir.

Endoskopi nasıl bir işlemdir?

110-140 cm uzunluğunda, 8-10 mm uzunluğunda esnek yapılı ve ucunda kamerası bulunan bir düzenekle sindirim sistemi organlarının (yemek borusu, mide, onikiparmak bağırsağı, safra yolları ve kalın bağırsak) görüntülenmesi işlemine endoskopi adı verilir.

Endoskopi hangi tür rahatsızlıklarda uygulanır?

Sindirim sistemi organlarında meydana gelen rahatsızlıkların tanı ve tedavisinde etkin ve güvenilir bir yöntem olarak kullanılan endoskopi uygulandığı bölgeye göre üç farklı isim alır. Üst sindirim sistemini oluşturan yemek borusu ve midenin görüntülenmesi "gastroskopi", kalın bağırsağın görüntülenmesi işlemi "kolonoskopi" ve safra yollarının görüntülenmesi ise "ERCP" olarak adlandırılır. Endoskopinin kullanıldığı bazı rahatsızlıklar şu şekilde sıralanabilir:

  • Uzun süre devam eden mide ekşimesi ve mide yanması şikayetleri
  • Anemi (Kansızlık)
  • Göğüste yanma ve ağrı hissi
  • Yutma güçlüğü
  • Uzun süreli bulantı ve kusma isteği
  • Midede geçirilmiş operasyonlarda
  • Reflü hastalığının tanısında
  • Uzun süreli kabızlık ya da ishal durumlarında
  • Makatta oluşan kanamalarda
  • Bağırsak duvarında oluşan anomalilerde
  • Mide ve bağırsaklarda polip oluşumunun tanı ve teşhisinde
  • Kanser oluşumunun erken tanısında

Endoskopi nasıl uygulanır?

Tıbbi merkezlerde endoskopi odası adı verilen bir odada sindirim sistemini oluşturan organların iç yüzeylerinin özel bir görüntüleyici ile anestezi altında incelenmesi şeklinde uygulanır. İç organlarda kanama, polip, kitle gibi oluşumlar tespit edildiğinde gerekli tıbbi işlemler hızlı bir şekilde uygulanabilir. 

Endoskopi öncesi hangi hazırlıklar yapılmalıdır?

Yemek borusu, mide ve onikiparmak bağırsağın görüntüleneceği gastroskopi uygulanacaksa hastanın en az 5 saattir bir şey yememiş olması gerekir. Kalın bağırsağın görüntüleneceği kolonoskopi işlemi için kalın bağırsağın dışkıdan temizlenmiş olması gerekir. Bunun sağlanmasında doktor kontrolünde özel bir diyet, ağız yoluyla alınacak özel bir ilaç ve alttan dışkı çıkışı için lavman işlemi uygulanır.

Endoskopi sırasında acı hissedilir mi?

Bu sorunun cevabı "kesinlikle hayır" olacaktır. Endoskopi işlemi anestezi altında yapılan bir işlem olduğu için hem işlem sırasında hem de işlem sonrasında acı hissedilmez. Gastroskopi işlemi yaklaşık 10 dakikada, kolonoskopi işlemi ise yaklaşık 25-30 dakikada tamamlanır. İşlemden  yarım saat sonra bir şeyler yiyip içebilir ve normal yaşantınıza dönebilirsiniz. Anestezinin etkilerinden dolayı kişinin sadece aynı gün içinde araç kullanmaması istenir. Endoskopinin korkulacak hiç bir tarafı yoktur. Son derece güvenli bir tarama yöntemidir.

Tags :-

Yorum Gönder

0 Yorumlar