Atık su arıtma tesisleri genellikle kötü kokmalarıyla bilinirler ve kötü kokuların çevreyi ve doğayı rahatsız etmemesi için izlenmeleri ve gerekli tedbirlerin alınması gerekir. Deneysel amaçlı olarak geliştirilen yeni bir sistemle, bu işi insanlardan daha iyi yapmak ve daha gerçekçi veriler elde edebilmek için bir bir drone üzerine monte edilen "e-burun" kullanılmaya başlandı.
Şu anda, atık su tesisinde çalışan insanların koku alma yeteneklerine dayanan koku değerlendirme süreci oldukça sıkıntılı bir süreç olarak devam ediyor. Geliştirilen bu sistem sayesinde çalışanlar hem pis kokulardan uzak kalmış olacak hem de test cihazlarının taşınması ve kurulumu zahmetinden kurtulacaklar.
Tesiste yayılan kokuların farklı insanlar tarafından farklı olarak yorumlanması, ne gibi işlemler yapılması konusunda da karmaşıklığa yol açıyordu.
İspanya'nın Katalonya Biyomühendislik Enstitüsü'nden Prof. Santiago Marco yönetimindeki bilim insanları, pis kokuları algılayabilecek bir elektronik burun geliştirdiler. Deneysel amaçlı olarak bir atık su tesisinde kullanılmaya başlayan elektronik burun, 1,3 kg'lık ağırlığa sahip bir cihaz.
Elektronik burun, kükürt dioksit, amonyak ve hidrojen sülfür gibi hoş olmayan kokulu havadaki kimyasalların seviyelerini tespit etmek ve ölçmek için bir dizi gaz sensörü ve yapay zeka tabanlı algoritmalar kullanıyor. E-burun bir yerden bir yere kolayca taşınabilir boyutlara sahip olmasına rağmen, araştırmacılar onu daha detaylı ve geniş bir alanda kullanabilmek için bir multikopter drone üzerine monte ettiler.
Bu insansız hava aracı daha sonra bir atık su arıtma tesisi üzerinden uçtu ve burada çeşitli konumlarda havada asılı kalarak farklı bölgelerden hava numuneleri aldı.
Hava numunelerinin sürekli olarak alınması ve analiz edilmesiyle tesisin gelecekte nasıl yönetilmesi gerektiği konusunda da fikir verdi. Bu sistemin geliştirilmesi ile çöp alanları, gübre tesisleri ve hayvan çiftlikleri daha geniş kullanım alanına sahip olacağı belirtiliyor.