Comments

bilgigetir.blogspot.com içinde arama yapın...

Su Okuryazarlığı Müfredata Girmeli

Her damlası canlılar için hayat kaynağı olan suyun kıymetini dengeleri bozduktan ve suyu kirlettikten sonra anlamaya başlayan insanoğlu su için halen ciddi bir çaba içine girmiş değil. Geçen zaman gelecek nesiller için tahdidin daha da büyümesi anlamına geliyor. Eğitim sistemimizde çocuklara su bilincini kazandırabilmek için su okuryazarlığı derslerinin de verilmesi gerekiyor.


Dünyada ve Ülkemizde "Su Krizi" Kapıda

Dünyada yaşanan aşırı nüfus artışı, sanayileşme ve iklim dengesinin bozulması, dünya için tehlike çanlarının daha yüksek çalmasına neden oluyor. Dünyanın pek çok yerindeki milyarlarca insan için içilebilir temizlikteki suya erişim çok zor hatta bazıları için imkansız hale geldi bile. Gelecek nesiller en kısa sürede "su okuryazarı" olamazlarsa kısa sayılabilecek bir zaman dilimi içinde su kaynaklı çok daha büyük krizler kapımızda bekliyor.

Önümüzdeki 25 yıllık süre sonunda dünya düzeninde en belirleyici faktör "su" olacak. Dünyanın iklim kaynaklı kıyamet yılı olarak 2050 yılına işaret eden çevre bilimi ve iklim uzmanları çocukların suyun kıymetini anlayacakları ve farkındalık kazanacakları bir müfredatın her sınıf düzeyinde acil olarak gündeme alınması gerektiğini söylüyorlar. Eskiden su zengini ülke kategorisinde yer alan Türkiye, artık bu özelliğini yitirmiş durumda. En azından şu anda temiz içme suyunun rahat bulunabildiği ülkemizde gelecekte oluşabilecek risklerin azaltılması için gençlerin eğitilmesini sağlayacak uygulamalara bir an önce geçilmelidir.

Su Okuryazarlığı Nedir?

Bu kavram ilk olarak 1984 yılında ortaya atıldı ve o yıl çok ilgi gördü. !980'li yıllarda henüz su krizi bu boyutlara ulaşmadığı için çabuk unutuldu. Şimdilerde krizin etkileri üst düzeyde yaşanmaya başlayınca tekrar gündemimize gelen "su okuryazarlığı" kavramı aslında iki temel kuralı kapsıyor. Bunlar;

  • Toplumdaki bireylerin su kaynaklarının tanınması ve korunması ile ilgili farkındalığa sahip olmaları.
  • Su hakkında toplum ya da birey olarak bilinçli karar verebilme.

Ülkemizde TUBİTAK tarafından desteklenen projelerde ortaya çıkan sonuca göre, su farkındalığının en verimli olarak oluştuğu sınıf düzeyi 5. sınıflar olarak belirlendi. 2017 yılından itibaren yürütülen projeler daha yaygın hale getirilmeli ve su okuryazarlığı konusunda eğitici eğitmenliği çalışmalarına hız verilerek öncelikle öğretmenlerin uzman kişiler tarafından seminerlere alınması gerekmektedir.

Etiketler

Yorum Gönder

0Yorumlar
* Lütfen konu dışı yorum yazmayınız. Yorumlar editör onayından sonra yayınlanacaktır.

Top Post Ad

Ads Section