Comments

bilgigetir.blogspot.com içinde arama yapın...

Su aygırlarının en ilginç 10 özelliği

Devasa cüssesine rağmen sevimli bir görüntüye sahip olan su aygırları gerçekte aslanların bile çekindiği tehlikeli bir hayvandır. Otçul ve ölümcül canlı denildiğinde ilk sırada yer alabilecek su aygırlarının az bilinen ve ilginç 10 özelliğini yazımızın devamında bulabileceksiniz.

1. Su aygırları aslanlardan daha tehlikelidir

Su aygırlarının her yıl aslanlardan daha fazla hayvanı yaraladığını ya da öldürdüğünü biliyor musunuz? Afrika'daki doğal canlı döngüsünde ciddi bir paya sahip su aygırları çok fazla bölgecidir. Bölgesine giren bir hayvanı her zaman tehdit olarak görür ve onu öldürmeye çalışır. Kendisi otçul olmasına rağmen ciddi bir katildir. Kendileri de aslanlara ve leşçil canlılara besin olurlar ve besin döngüsü içinde bu şekilde yer alırlar.


2. Su aygırlarının sütü diğer memelilerin sütlerinden tamamen farklıdır

Su aygırlarının sütü pembe renklidir. Sanki çilekli bir sütü andıran su aygırı sütü hayvanın vücudunda sentezlenen asitler nedeniyle bu rengi alıyor. Süt oldukça yoğun kıvamlı ve yavru için çok besleyici özelliktedir. Bir fincan su aygırı sütü 500 kalori enerji barındırır.

3. Su aygırları inanılmaz bir cüsseye sahiptir

Yetişkin bir su aygırlarının omuz yüksekliği 1,5 metre, vücut uzunluğu ise 4,5 metredir. Yetişkin su aygırları 2 bin 500 ila 4 bin 500 kilogram kütleye sahiptir. Fillerden sonra 2. en büyük hayvan olma konusunda gergedanlar ile boy ölçüşürler. 


4. Su aygırlarının diş yapısı devasa boyutlardadır

Su aygırları 44 adet dişe sahiptir. Çenesinin iki yanında 3 kesici diş, 1 köpek dişi, 4 öğütücü azı dişi ve 3 azı dişi bulunur. Alt çenedeki kesici dişler hemen hemen yatay durumdadır. Bu dişler diğer canlılar için büyük tehdit oluşturur. Yukarıdaki köpek dişlerinin karşısında oldukları için birbirlerini keskinleştirerek tehlikeli bir silah haline gelirler. Fillerden sonra en büyük diş yapısı su aygırlarına aittir. 

5. Su aygırları gerçek Afrikalı değildir

İzlediğimiz belgesellerde su aygırlarını hep Afrika'da görüyor olsak ta çok eski tarihi zamanlarda Sahra'nın güney kesimlerinde, Nil kıyılarında ve 3500 yıl önce ortadan kalktığı Mezopotamya (Fırat ve Dicle nehirleri) bölgesinde de yaşamışlardı. Ürdün vadisinde yapılan kazılarda 2 bin yıl öncesine ait kalıntılara rastlanmıştır. 


6. Su aygırları kötü yüzücüdürler

Yaşamının çok büyük bölümünü su içinde ve burun delikleri dışarıda kalacak şekilde geçirseler de su aygırları yüzemezler. Burun deliklerini kapatarak suya daldıklarında 10 dakika boyunca derin suyun zemininde yürüyerek hareket ederler. 

7. Karada durmak su aygırları için ölümcüldür

Su aygırları sadece otlamak amacıyla karaya çıkarlar. Suya temas etmedikleri her saniye vücutları çok hızlı bir şekilde kurumaya başlar ve güneş yarası ortaya çıkmaya başlar. Bu nedenle karada en fazla 1 saat kadar durabilirler.

8. Su aygırları lezzetli etleri İçin avlanırlar

Su aygırının et lezzeti masaj yapılarak, klasik müzik dinletilerek beslenen ünlü Japon sığırı Tajima'dan elde edilen ve kilosu 1000 dolar olan Kobe etine çok benzer. Bu benzerlik nedeniyle de çokça avlanırlar. Saldırgan oluşu avlanmasını zorlaştırır.

9. Su aygırlarının erkekleri arasında ölümcül kavgalar olur

Baskın su aygırı erkekleri dişilerin ve yavruların olduğu grubunu çok şiddetli biçimde savunur. Sürüye yaklaşan başka bir erkekle ölümüne kavgaya girişir. Erkekler arasındaki mücadele nehirdeki güzel bölgelerin hakimiyeti konusunda da sıkça yaşanır.

10. Su aygırları insana düşmandır

Doğal ortamında en büyük düşmanı olarak insanı görürler. Afrika'da yabani hayvanlar tarafından öldürülen insanların çoğunluğundan  su aygırları sorumludur. 50 cm uzunluğa sahip köpek dişleri tek bir ısırışta yetişkin bir timsahı ortadan ikiye bölebilir. Su aygırlarının yakınında kayık ya da ufak tekneyle gezintiye çıkmışsanız bu, kesinlikle güvende olmadığınız anlamına gelir.

Etiketler

Yorum Gönder

0Yorumlar
* Lütfen konu dışı yorum yazmayınız. Yorumlar editör onayından sonra yayınlanacaktır.

Top Post Ad

Ads Section