Comments

bilgigetir.blogspot.com içinde arama yapın...

Sarımsağın faydaları nelerdir, sarımsak nasıl tüketilmelidir?

Dünyadaki pek çok ülkenin mutfağında değişmez lezzet öğesi olarak kullanılan sarımsak aynı zamanda binlerce yıldır tedavi edici özelliğiyle de bilinir. Bağırsak sağlığı, diyabet ve kanser gibi pek çok sağlık sorununda destekleyici olduğu bilinen sarımsağın faydaları saymakla bitmez.

Soğansı bitkiler ailesine mensup sarımsak tedavi amaçlı olarak ilk defa eski Mısır'da kullanıldı. İçeriğinde % 84 oranında su, % 13,4 oranında organik madde ve % 1,5 oranında inorganik madde bulunur. İçerisinde 33 farklı kükürt bileşiği barındıran sarımsak; germanyum, çinko, A, B1 ve C vitaminlerini de içermektedir. Çiğ ya da pişmiş olarak da tüketilebilen sarımsak, halk arasında doğal antibiyotik olarak bilinir. Antibiyotik özelliği sayesinde vücutta oluşacak enfeksiyonlara karşı koruyucu özelliğe sahiptir. Özellikle kış aylarında soğuk algınlığı, nezle ve grip hastalıklarına karşı sarımsak yutmak vücudu bir kalkan gibi koruyacaktır.

Sarımsağın sağlıklı tüketimi için neler yapılmalıdır?

Sarımsağın tıbbi açıdan en etkili hale gelmesinin yolu sarımsak içeriğinde olan enzimler yoluyla koruyucu madde olan allicin maddesinin oluşumuna izin vermektir. Bu, sarımsağın tüketim şekliyle ilgilidir. Sarımsağın sağlığa olan olumlu etkilerinden maksimum faydalanmak istiyorsanız ezdikten sonra 10 dakika buharda demlenmesi ve ardından yemeğin pişme aşamasının en sonunda yemeğe eklenmesi gerekir. 1-2 dakikalık pişme süresini aşmamak gerekir.

Sarımsağın besin değerlerinden maksimum seviyede yararlanabilmek için çiğ tüketilmesi önerilir. Ezilip bir kaç dakika bekledikten sonra tüketilmeli, uzun süreli yüksek sıcaklıklara maruz bırakılmamalıdır. Sarımsak yemeklere piştikten sonra eklenirse besin değerinden ve lezzetinden bir şey kaybetmez. Uzun süreli pişirmelerde sarımsağın faydaları tamamen kaybedilebilir.

Sarımsağın yan etkileri var mıdır?

Sarımsak çok fazla tüketildiğinde mide ve bağırsak problemlerine neden olabilmektedir. Kanın pıhtılaşmasını önleyen ilaçları kullanan kişiler, düşük tansiyon problemi yaşayan kişiler çok fazla sarımsak tüketmemelidir. Sarımsak suyu, tablet ve drajeleri kullanacak kişiler mutlaka hekim kontrolünde kullanmalıdırlar. 


Sarımsak kokusu için neler yapılabilir?

Sarımsak kokusu çevremizdeki insanları rahatsız eden bir özelliktedir. Süt, limon suyu, zencefil ve nane şekeri çoğu zaman sarımsak kokusunu bastırmakta etkilidir. Kış aylarında kilerde ya da kapalı balkonlarda, yaz aylarında ise buzdolabının sebze bölmesinde serin ve kuru bir ortamda muhafaza edilmelidir. 

Sarımsağın sağlık açısından yararları nelerdir?

  • İçeriğindeki allicin maddesi mantar ve enfeksiyon oluşumunu engeller.
  • Vücudun yaşlanmasını geciktirir, hücre yenilenmesinde etkilidir.
  • Barındırdığı selenyum minerali kanser oluşumunun engellenmesi ve üreme sağlığında etkindir.
  • Salisilat içerdiği için sağlıklı kan dolaşımına yardımcı olur.
  • Tırnaklarda oluşan sararmaların iyileşmesini sağlar.
  • Tansiyon düzenleyici özelliği sayesinde kalp ritmini rahatlatır.
  • Saçları kuvvetlendirerek dökülmeleri azaltır.
  • Damar tıkanıklığını önlemede yardımcı olur.
  • Grip ve soğuk algınlığına karşı etkilidir.
  • Balgam söktürücü özelliğiyle öksürüğe iyi gelir.
  • Antifungal özelliği vücudun virüslere karşı dayanıklılığını artırır.
  • Kas rahatsızlıklarının tedavisine yardımcı olur.
  • Afrodizyak etkiye sahip olduğundan cinsel sağlık için önemlidir.
  • Kabızlığa karşı çok etkili maddeler barındırır.
  • Vücutta azalan demirin normale dönmesinde oldukça etkilidir. 
Etiketler

Yorum Gönder

0Yorumlar
* Lütfen konu dışı yorum yazmayınız. Yorumlar editör onayından sonra yayınlanacaktır.

Top Post Ad

Ads Section