Comments

bilgigetir.blogspot.com içinde arama yapın...

Kilometresi ile oynanmış araç nasıl anlaşılır?

İkinci el bir araç satın almayı düşünen kişilerin en büyük endişelerinden biri aracın kilometresinin orijinal olup olmadığı konusudur. Kilometresi düşük araçların emsallerine göre daha yüksek fiyatlardan satılabilmesi bazı satıcıların usulsüz işlemler yaparak araç kilometresini düşürmelerine ve böylece alıcıların dolandırılmasına neden olabilmektedir. Kilometresinde oynama yapılarak düşürülmüş bir aracın nasıl anlaşılacağına yönelik detaylara bir göz atmakta fayda var.

Araçlarda orijinal kilometre önemlidir

İnsanların az kullanılmış, yıpranmamış daha doğrusu az kilometre yapmış olması pek çok insanın hassasiyetli davrandığı bir konudur. Bunu bilen bazı satıcılar ise gerçek kilometresi çok yüksek olan araçlarla oynayarak kilometresini düşürüp haksız kazanç elde etmeyi düşünüler. Bu konuda çok dikkatli olmak gerekir. Kanunlarımız bu işi nitelikli dolandırıcılık olarak tanımlamasına ve bu işin ağır cezalarının olmasına rağmen bu konuda mağdur olan insanların sayısı azımsanamayacak kadar yüksektir. Dolandırıcılar maliyeti az, kârı ise yüksek olan nbu işi yaparak insanları mağdur etmeye devam ediyorlar. Peki, kilometresi düşürülmüş araçlar nasıl anlaşılır ve bu dolandırıcılığa maruz kalmamak için neler yapılmalıdır?

Araç kilometresi nasıl düşürülüyor?

Mekanik sayaç kullanan eski model araçlarda bu işlem çok kolay bir şekilde yapılır. Aracın mekanik sayacı sökülerek kolay bir şekilde rakamlar değiştirilebilir. Aracın yaptığı bir kaza sonucunda kilometre sayacının da değiştiği şeklinde yalan da söylenebilir. Elektronik sayaç kullanan araçlarda kilometre sayacında oynama yapmak için araç beynine kolayca müdahale edilebilir. Araç üzerindeki çip ya da yazılım değiştirilerek kilometre oynaması yapılabilir. 

Kilometresi düşürülmüş aracı habersiz satmaya hapis cezası

Özetle, ister eski model isterse son model olsun tüm araçların kilometresinin düşürülmüş olma ihtimali vardır. Bir kişiye kilometresi düşürülmüş aracı habersiz bir şekilde satış yapmak, mahkemeler tarafından "nitelikli dolandırıcılık" kapsamında değerlendirilir. Böyle bir suçun kanuni cezası ise cezası 3 ile 10 yıl arasında hapis ve buna ek olarak beş bin güne kadar adli para cezasıdır.

Kilometresi düşürülmüş araç nasıl anlaşılır?

  • Aracın periyodik servis bakım kayıtları mutlaka incelenmelidir.
  • Araç plakası ve şasi numarası 5664’e SMS atılarak Trafik Sigortaları Bilgi Merkezi sorgulaması yapılmalıdır.
  • Araç muayenesi sırasında kilometre kayıtları tutulduğu için muayene kayıtları incelenmelidir.
  • Aracın sigorta şirketi kayıtları mutlaka incelenmelidir.
  • Aracın direksiyon, koltuk ve torpidosunda oluşan yıpranmanın alıştaki kilometreye uygun olup olmadığına dikkat edilmelidir. Örneğin 50 bin km deki aracın döşemelerinin yıpranmamış olması gerekir.
  • Aracın anlık güç ölçüm sonuçları yaşına göre uygun değerlerde olmalıdır.
  • Aracın yağ yakma durumundan motor ömrünün ne durumda olduğu anlaşılabilir.
  • Aracın lastik değişiminin nedenleri araştırılmalıdır.
  • Her şeyden önemlisi araç alırken işten anlayan ve güvenebileceğiniz bir kişiyle beraber satıcının değil de sizin tercih edeceğiniz bir oto ekspertiz firmasında araca baktırmanızdır.
Etiketler

Yorum Gönder

0Yorumlar
* Lütfen konu dışı yorum yazmayınız. Yorumlar editör onayından sonra yayınlanacaktır.

Top Post Ad

Ads Section