Comments

bilgigetir.blogspot.com içinde arama yapın...

İşlemci çekirdeği nedir, ne işe yarar?

Akıllı telefon, tablet ya da bilgisayar gibi günlük hayatımızın vazgeçilmezleri olan teknoloji araçlarında gerçekleştirilen her görev işlemci dediğimiz beyin tarafından gerçekleştirilir. İşlemcilere bu yeteneği kazandıran ise çekirdek adı verilen işlemcinin beyni olarak nitelendirilebilecek kısımdır.

Yeni bir bilgisayar ya da telefon alacak kişilerin öncelikli baktıkları şeyin işlemci özellikleri olduğunu biliyoruz. İşlemci özellikleri arasında ise en önemli kısım çekirdek yapısı ve özellikleridir. Bu yazımızda da  telefon ve bilgisayarların en önemli donanımlarından olan işlemci ve çekirdeği hakkında detaylı bilgileri aktaracağız.

İşlemci (CPU) Nedir, Ne İşe Yarar?

Türkçe karşılığı "Merkezi İşlem Birimi" olan işlemcinin İngilizce karşılığı ise Central Processing Unit” şeklindedir. İşlemci, bilgisayar özellikli teknolojik araçların beyni olarak düşünülebilir. Bilgisayardaki tüm işlemler bu ana parça üzerinde gerçekleşir. Her şeyi ekranınıza getiren işletim sisteminiz ve üzerindeki tüm uygulamalar işlemci sayesinde çalışır. Çalışan bir bilgisayarın işlemcisi üzerinde her an veri giriş ve çıkışı gerçekleşir. CPU olarak kısaltılan işlemci, uygulamalardan gelen tüm verileri işleyerek kullanıcıya çıktı olarak sunuş gerçekleştirir.

Çekirdek adı verilen yonga seti ise işlemcinin beyni görevini üstlenir. Bizler çok uzun yıllar boyunca tek çekirdekli işlemcileri kullandık. Performans açısından tatmin edici olmayan bu işlemciler teknolojinin gelişmesiyle beraber yerini 2,4,6 ve 8 çekirdekli işlemcilere bıraktı. Birden fazla çekirdeği olan işlemciler çift sayıda çekirdeğe sahiptirler. Bunun nedeni çekirdeklerin aynı anda işlem yapabilmeleri için paralel bağlanmak zorunda olmalarıdır.

İşlemcilerin isimlendirilmesi

İşlemciler, sahip oldukları çekirdek sayısına göre şu şekilde isimlendirilirler: 

  • Çift çekirdek = dual-core 
  • Dört çekirdek = quad-core
  • Altı çekirdek = hexa-core
  • Sekiz çekirdek = octa-core

İşlemcilerde Bulunan Çekirdek Nedir, Ne İşe Yarar?

Yukarıda çekirdeğin bir işlemcinin beyni olduğuna değinmiştik. İşlemciyi bir ürünün ortaya çıktığı fabrika gibi düşünürsek, çekirdek o fabrikada ürünü satışa hazır hale getiren makinedir. Her bir çekirdek farklı bir işlemi eş zamanlı yapmak üzere görev alabildiği için çekirdek sayısı fazla işlemciye sahip bilgisayarlar bilgiyi işlemede daha hızlıdırlar. 

Her bir çekirdek farklı işleri yapmak üzere kullanıldığı gibi birden fazla çekirdek aynı işi eş zamanlı olarak yerine getirmek üzere kullanılabilir.

Multithreading adı verilen bir işlemle her çekirdeğin kendi içinde farklı bölümlere ayrılarak daha hızlı işlem yapması sağlanabilir. İşlemcide fiziksel bir parça olan çekirdek, Thread adı verilen sanal çekirdeklere dönüştürülebilir. Fiziksel bir çekirdek, kendisinden meydana getirilmiş sanal “Thread”lere göre daha hızlı çalışır. Ancak uygulamalar “Thread” kullanarak işlemi farklı parçalara böldüğü için “Thread” kullanımı işlemci hızını artıran bir yöntem olarak kullanılır.

Etiketler

Yorum Gönder

0Yorumlar
* Lütfen konu dışı yorum yazmayınız. Yorumlar editör onayından sonra yayınlanacaktır.

Top Post Ad

Ads Section