Comments

bilgigetir.blogspot.com içinde arama yapın...

Futbol Efsanesi Maradona'nın Hayat Hikayesi ve Futbol Yaşamı


Dünya futbolunun efsane isimlerinden biri olan Diego Armando Maradona 30 Ekim 1960 tarihinde Arjantin'in başkenti Buenos Aires'te dünyaya geldi. Arjantin’de yaşayan İtalyan kökenli fakir bir ailenin oğluydu. 8 çocuklu ve geçimini zor sağlayan bu aileden bir dünya yıldızının parlaması o yıllarda hayal dahi edilemezdi.

Maradona, mahallesindeki arkadaşlarıyla birlikte uzun saatlerini caddelerde top oynayarak geçiriyordu. Küçük Diego’nun olağanüstü futbol yeteneği, onu diğer arkadaşları arasında çok farklı kılıyordu.


Maradona’nın en büyük hayali dünyaca ünlü bir futbolcu olarak fakirlikten kurtulmaktı. Çocukluk yıllarında para kazanmak istemesinin iki büyük nedeni vardı. Bunlardan biri babasını çalıştırmamak, diğeri ise kendine pantolon alabilmekti.

Suyu akmayan, elektriği olmayan bir gecekonduda yaşam süren Maradona, 8 kardeşin en hırçın ve en yaramaz olanıydı. Çocukluktan gelen bu karakteristik özellik ileriki yaşlarında yeşil sahalarda da kendini göstermişti.

Los Cebollitas adlı yerel kulüpte 10 yaşından itibaren top koşturmaya başladı. Bu takımın formasıyla 3 yılda 134 maça çıktı ve takımının başarısında herkesten fazla pay sahibi oldu. Daha o yıllarda bile yerel halk arasında efsane haline gelmişti.

Arjanin'in sevilen takımlarından biri olan Argentinos Juniors’un teknik direktörü 13 yaşında iken sahalardaki bu olağanüstü yetenekli çocuğu keşfetti. Maradona 16 yaşına geldiğinde Argentinos Juniors'un 10 numaralı formasıyla birinci ligdeki kariyerinin başlangıç maçına çıktı. Kısa boylu olmasına karşın hızlı ve çevik hareketleriyle herkesi kendine hayran bıraktı. Bu maç, Maradona'nın bir yıldız olarak parladığı maçtı.


1978 Dünya Kupası maçlarının hemen arkasından kadrosunu yenileyen Arjantin Milli Takımı'na çağrıldı. Avrupa turnesi ile kendini Avrupalı futbolseverlere de tanıtma fırsatı bulan Maradona o yıllardaki futbol efsaneleri Pele, Beckenbauer ve Cruyff ile anılmaya başladı. 1979 ve 1980 yıllarına Güney Amerika'nın en iyi futbol oyuncusu olarak seçildi.


1981 yılının ikinci yarısında transfer olduğu Boca Juniors, 1982 yılında sezon sonu Arjantin lig şampiyonluğunu elde etti. 1982 Dünya Kupası’nın hemen ardından  İspanyol futbol kulübü FC Barcelona'ya rekor ücret karşılığında transfer oldu. Maradona artık dünyanın en pahalı futbolcusu unvanını kazanmıştı.

Barcelona, 1983 yılında Maradona'lı kadrosuyla İspanya Kral Kupası’nın ve İspanya Süper Kupası’nın sahibi oldu. Athletic Bilbao ile oynanan maçta oyuncu Andoni Goikoetxea ile girdiği ikili mücadelesinde ayak bileği kırıldı ve futbol kariyeri tehlikeye girdi. Yoğun tedavi sürecinden sonra sahalara geri döndü.

Maradona, sakatlığı kısmen devam ederken Barcelona formasıyla çıktığı 58 maçta 38 gol atmayı başardı. Kulüp başkanıyla sürekli anlaşmazlık yaşadığı için 1984 yılında transfer satış listesine konuldu. Kendine ait transfer ücreti rekorunu kırarak İtalya'nın Napoli takımına transfer oldu.


Napoli’de futbol kariyerinin zirvesini yaşayan Maradona, 1986 Dünya Kupası çeyrek final maçında İngiltere ağlarına gönderdiği gol ile dünyanın gündemine oturdu. Golün getirdiği tepkilerin ardından, golü attığı elini ‘’tanrını eli’’ olarak tanımladı. Aynı maçta attığı, kendi yarı sahasından kale önüne kadar, kaleci dahil tam 8 oyuncuyu çalımlayarak attığı gol de unutulmazlar arasındadır ve "Asrın Golü" seçilmiştir.

İtalya’da geçirdiği yıllarda Maradona’nın kişisel problemleri sürekli arttı. Stresli geçirilen hayat şekli onu madde kullanmaya itti. Madde testlerinde sonuçlar olumsuz çıkınca 15 ay futboldan uzaklaştırıldı. 1992 yılında Napoli’den ayrılıp Sevilla’ya transfer olan Maradona bir yıl da bu takımda oynadı. 1993 yılında Arjantin'in Newell’s Old Boys takımına transfer oldu. 1995 yılında Boca Juniors’a geri döndü ve iki yıl daha Boca Juniors forması giydi.


Futbolu bıraktıktan sonra sağlık problemlerinden kurtulamayan Maradona, uyuşturucuya bağlı olarak kalbiden ciddi bir rahatsızlık geçirdi ve Küba'da 22 ay süren bir tedavi gördü. Tedavinin ardından bir trafik kazası geçiren Maradona dizinden ufak bir operasyon daha geçirdi. 2 Kasım 2020 tarihinde psikolojik sorunları nedeniyle hastaneye kaldırıldı. Bir gün sonra ise ciddi bir beyin ameliyatı geçiren Maradona, 12 Kasım 2020'de evinde dinlenmesi için taburcu edildi. 25 Kasım 2020 tarihinde evinde geçirdiği kalp krizi ile hayata veda etti.

Etiketler

Yorum Gönder

2Yorumlar
* Lütfen konu dışı yorum yazmayınız. Yorumlar editör onayından sonra yayınlanacaktır.

Yorumunuzu buradan gönderebilirsiniz

Top Post Ad

Ads Section