Comments

bilgigetir.blogspot.com içinde arama yapın...

Formula 1 araçlarının motor özellikleri

Ünlü otomobil markaları müşterileri için üretecekleri otomobil motorlarının teknolojilerini öncelikli olarak Formula 1 ve Dünya Ralli Şampiyonası (World Rally Championship) gibi organizasyonlarda deneyerek satışa sunarlar. Bu yazımızda Formula 1 organizasyonuna katılacak otomobillerin motorlarının hangi özellikleri taşıması gerektiğine dair detaylı bir araştırma yaptık. 


Formula 1 araçlarının motor özellikleri nelerdir?

Formula 1 organizasyonları 1947 yılından beri FIA tarafından organize ediliyor. FIA elbette yarışa katılacak otomobillerin belirli standartlar içinde kalmasını ve rekabetçi bir olay yaşanmasını istiyor. Bu nedenle araçların motorlarına dair katı kurallar ortaya konulmuş ve bu kurallara 2014 yılından beri dikkat çekici bir güncelleme yapılması ihtiyacı duyulmamış durumda.


Markalar ve otomobil geliştiricileri belirlenen bu kurallara uygun motorlar geliştiriyorlar. Bu kurallara göre motor, 
  • 1.6 L hacme sahip olmalı,
  • Dört zamanlı olmalı,
  • Araç motorları V6 silindir yapısında olmalı,
  • En fazla 15 bin rpm devre çıkabilmeli,
  • Yüksek oktanlı benzin ile çalışmalı,
  • Yakıttaki alkol oranı % 5.75'i geçmemeli,
  • Kullanılan yakıt kesinlikle biyolojik kaynaklı olmalıdır.
FIA bu özelliklerle ilgili zaman zaman köklü değişiklikler yapabiliyor. Ya da özelliklerle ilgili ufak revizyon ve iptaller gerçekleşebiliyor. Sıraladığımız bu özellikler 2021 F1 programına katılacak olan araçların motor özellikleri olacak. 


2021 yılında yarışacak araçlarda motor ünitesi içerisinde 1.6L V6 motora ek olarak batarya, MGU-K, MGU-H, ERS ve ECU gibi aracın elektrik enerjisinden yararlanmasını sağlayan güç üniteleri de yer alıyor. 
Etiketler

Yorum Gönder

0Yorumlar
* Lütfen konu dışı yorum yazmayınız. Yorumlar editör onayından sonra yayınlanacaktır.

Top Post Ad

Ads Section