Comments

bilgigetir.blogspot.com içinde arama yapın...

En az ziyaret edilen, 850 dilin olduğu ülke: Papua Yeni Gine

Çok az turist tarafından ziyaret edilen, topraklarında yaşayan çok sayıda kabilenin 840 farklı dilde konuştuğu kültürel bir mozaik Papua Yeni Gine… Avustralya kontrolünde iken bağımsızlığına 1975 yılında kavuşmuş, nüfusunun sadece %13'ünün şehirlerde yaşadığı dünyanın en "kırsal kesim" ülkesi. 


Arkeolojik bulgular bu adada hayatın yaklaşık 10 bin yıllık bir geçmişinin olduğunu gösteriyor. Bilim insanlarının araştırmalarına göre ülkeye ilk olarak Malenezyalılar ile Papua dilini konuşan adanın yerli insanları geldiler. Nedendir bilinmez dünyada en az turistin ziyaret ettiği bu ülke görülmesi gereken çok önemli doğal güzelliklere sahip. Port Moresby Tabiat Parkı, Yuo Adası ve Varirata Ulusal Parkı bu güzellikler içinde öne çıkanlar...

Ülke, Gine Pasifik Ateş Çemberi olarak bilinen ve dünyanın en aktif fay hatlarından birinin üzerinde yer alıyor. Ülkede çok sık bir şekilde 7 üzerinde şiddete sahip deprem meydana geliyor. Papua Yeni Gine hakkındaki diğer detaylar…


Ülkenin en büyük şehri aynı zamanda başkenti olan Port Moresby 200 bin nüfusa sahip kısmen modern bir şehir. Papua Yeni Gine'ye Türkiye'den gidişlerde vize şartı var. Vize işlemleri Avustralya Konsolosluğu tarafından gerçekleştiriliyor. Ülkenin 3. büyük kenti olan Mont Hagen, festivaller kenti olarak öne çıkıyor. Ülkenin her yerinden bu kente gelen kabileler renkli ve süslü kıyafetlerle gösterilerini sunuyorlar. En ilginç olanı ise köylülerin düşmanlarını korkutmak için başlarına toprak maske geçirip vücutlarını çamura buladıkları gösterileri. 


Bu kültürlerini günümüzde de devam ettirmelerinin nedeni ülkenin gerçekten çağın çok gerisinde yaşam sürmeye devam ediyor olması. Ülkeye ulaşım halen zor şartlarda gerçekleşiyor. (Buna rağmen ülkemize vize uygulaması da çok ilginç...) Üzerlerindeki kıyafetler renk ve malzeme olarak tamamen doğayla bütünleşik durumda. 


Ülkenin derin vadilerinde yüzyıllarca öncesinin geleneklerini yaşatan ve o koşullarda yaşamaya devam sayısız kabile bulunuyor. Bu kabileler, ölülerini yakmak ya da toprağa gömmek yerine onları dağ yamaçlarında bambudan yaptıkları kafesler içinde saklıyorlar. Bu uygulama kanunlarca yasak olmasına rağmen halen sürdürülüyor. Ülkede demiryolu hiç yok ve raylı sistemler hakkında halkın bir bilgisi de yok. İnternet bağlantısını başkentte bulunan bir kaç internet kafe dışında başka bir yerde bulma imkanınız yok. Şehirlerarası ulaşım ise geri sayılabilecek düzeyde gerçekleşiyor.

Etiketler

Yorum Gönder

0Yorumlar
* Lütfen konu dışı yorum yazmayınız. Yorumlar editör onayından sonra yayınlanacaktır.

Top Post Ad

Ads Section