Comments

bilgigetir.blogspot.com içinde arama yapın...

Çocukların gelişiminde aktivitelerin önemi

Pandemiden dolayı evlerde kapalı kalmamızın olumsuz etkilerinden biri de çocukların fiziksel aktivitelerden uzak kalmaları oldu. Yapılması gereken sportif ve kültürel faaliyetlerin sekteye uğraması gelişme çağındaki çocuklar için telafi edilemeyecek sonuçlar doğurdu.

Park ve bahçeler ile oyun alanları pandemi nedeniyle iki yıla yakın süre boş kaldı. Çocuklar evlerde kapalı kalarak çok uzun süreleri bilgisayar, tablet ve akıllı telefonların başında geçirdiler. Artık normalleşme adımlarının atıldığı bu günlerde çocukların aktivitelere yönlendirilmesi konusunda çok dikkatli adımlar atılması gerekiyor. Uzmanlar, gelişme çağında olan çocukların rastgele bir aktiviteye ya da çok sayıda aktiviteye yönlendirilmemeleri konusunda velilere büyük sorumluluk düştüğünü, bu konuda çok dikkatli olunması gerektiğine vurgu yapıyorlar.

Çocuklara uygun aktivite seçimi önemlidir

Çocuk gelişiminde farklı alanlarda farklı deneyimlerin yaşanması çok önemlidir. Hem ruhsal hem de bilişsel gelişimin sağlıklı olarak devam edebilmesi için boş zamanı değerlendirme etkinliklerinin profesyonel kişilere danışılarak belirlenmesi gelecekte karşılaşılacak muhtemel problemlerin engellenmesini sağlayabilir.

Çocuğu spor, sanat ya da bireysel hobi etkinliklerine yönlendirirken asıl amaç o alanda başarılı olması değil, kendini ifade etme yeteneğinin gelişmesi ve sosyal etkileşimlerinde mutlu ve başarılı olmasının sağlanmasıdır. Çocuğun sıkıldığında ya da derslerinden arta kalan boş zamanlarında kendini ifade edebileceği, mutlu olabileceği etkinliklere yönelmesi gelişimi açısından son derece önemlidir. 

Doğru aktivite seçimi ve doğru yönlendirme nasıl yapılmalıdır?

Çocuğun yaşına uygun etkinliklerin çocuğun önüne seçenek olarak sunulması ve çocuğun hangisine ilgisinin olduğu saptanmalıdır. Bir etkinlik için şartlandırmamak, ebeveynin kendi tercihi doğrultusunda yönlendirme yapmaması gerekir. Sanatsal ya da bireysel hobiler çocuğun kendini ifade etme konusunda yarar sağlarken, spor ve folklor gibi toplu etkinliklerde çocuk grup halinde çalışmayı ve zorluklar birlikte göğüs germeyi öğrenir. Yapılan pek çok bilimsel çalışma gösteriyor ki sevdiği etkinlikleri sürdürerek başarılı olan çocuklar yetişkinlik dönemlerinde o etkinliklerin kazandırdığı olumlu özelliklerle yaşamlarına devam ediyorlar. 

Pandemiyle azalan etkinlik sayısı artırılmalıdır

Çocukların kişisel gelişimlerinin sağlıklı olarak sürdürebilmeleri, boş zamanlarında yapacakları etkinliklerin türüne ve miktarına bağlıdır. Bu etkinlikleri gerçekleştiremeyen çocukların hem çocukluk hem de yetişkinlik dönemlerinde istenmeyen sonuçlar ortaya çıkar. 

Boş zamanlarında kaliteli etkinlik ve kaliteli dinlenme imkanı bulamayan çocuklar kendilerini kaliteli ve geniş düşünmelerini engelleyecek ortamların içinde bulurlar. Günümüzde bu ortamların en tehlikeli olanları ise bilgisayar, oyun ve sosyal medya bağımlılığı olarak karşımıza çıkar. Dışarıda ise ahlaki çöküş ve madde kullanımı en büyük risklerdir.

Etkinlikler uzun süreli ve zevkli olmalıdır

Uzmanlara göre çocuğu yüzeysel kalacağı çok sayıda aktiviteye yönlendirmek, hiç aktivitesi olmaması kadar tehlikeli bir durum. Bir çocuğun ya da gencin sevebileceği, kendini verebileceği ve uzun süre sürdürebileceği sınırlı sayıda faaliyetinin olması en sağlıklı durum olarak görülür. İki ya da en fazla üç adet sevilen etkinlik hem çocuklar hem da gençler için tatmin edici olur. Etkinlik sayısı arttıkça ilgisi çok fazla bölünür ve göstereceği ilgi düzeyi tüm etkinlikler için yetersiz kalır. Bir süre sonra yönlendirilen her etkinlikten sıkılma ve tamamen kopma yaşanır.

Etiketler

Yorum Gönder

0Yorumlar
* Lütfen konu dışı yorum yazmayınız. Yorumlar editör onayından sonra yayınlanacaktır.

Top Post Ad

Ads Section