Comments

bilgigetir.blogspot.com içinde arama yapın...

Bilgisayarda internete bağlıyken vazgeçmeniz gereken davranışlar

Bilgisayar başında internette gezinmek artık günümüzün rutin işlerinden biri haline geldi. İnternet kullanırken zararsızmış gibi gördüğümüz ama son derece tehlikeli olabilecek davranışlardan vazgeçmemiz çok önemli. İnternet kullanırken yapılmaması gereken ancak alışkanlık haline getirdiğimiz 7 alışkanlık ve dikkat etmemiz gerekenler hakkında detaylı bilgiyi yazımızın devamında okuyabilirsiniz.

Siber alemin en ünlü güvenlik şirketlerinden biri olan Kaspersky tarafından dikkat çekilen, verilerin sızdırılması ya da bilgisayarlara zararlı yazılım bulaşmasına neden olan bu alışkanlıklarımız konusunda çok dikkatli olmamız gerekiyor. İşte yapmamanız gereken alışkanlıklara ait detaylar...

İnternetteki uygulamaları çok düşünmeden indirmek

Pek çok zararlı uygulama kullanıcıların ekranına çok cazip bir şekilde sunuluyor ve biz bunları çok güvenliymiş gibi algılayarak "kabul ediyorum" butonuna hiç düşünmeden basabiliyoruz. Bu düğmenin ardında neler olduğunu bilmeden verdiğimiz izinler bizim için ciddi sorunlara yol açabiliyor. Öyle tür yazılımlar indiriyor olabiliriz ki bu yazılımlar adres defterimize, hesap şifrelerimize ulaşabilir ya da gizlice ses, fotoğraf ve video kaydı yapabilirler. Bu boyutta ciddi tehlike oluşturabilen yazılımlara karşı kabul şartlarını iyi okumamız ve indirmeden önce çokça düşünmemiz gerekiyor.


Bilgisayarı kilitlemeden bilgisayardan uzaklaşmak

Bilgisayarınızı kilitlemeyi ve güçlü bir parolayla tekrar açılabileceği bir hale getirmelisiniz öncelikle. Bilgisayar başından kısa süreli de olsa ayrılırken Windows için (Windows+L), Mac için ise (Ctrl+Shift+Eject) tuş kombinasyonlarını kullanarak bilgisayarınızı kilitlemeyi unutmayın. Çevrenizdeki kötü niyetli kişiler tarafından kısa sürede parolalarınızın ele geçirilebileceğini ya da bilgisayarınıza zararlı yazılım yüklenebileceğini unutmayın.

Bilgisayarınızda güncellemeleri kapalı tutmak

Bilgisayarınızda yüklü olan ve size kolaylık sağlayan uygulamalar kendi zayıf noktalarının güçlendirilmesi için hem araştırmacılar hem da uygulamayı sunan şirketin yazılımcıları tarafından denetim altında tutulurlar. Bu zaafiyetleri gidermek için belirli aralıklarda uygulama güncellemeleri yayınlanır. İşletim sisteminizin ve uygulamalarınızın sağlığı açısından güncellemeleri almak çok önemlidir.

Bilgisayarınızda çalışırken başka işlerle uğraşmak

Bilgisayar başında iken sadece bir işe yoğunlaşın. Çok sayıda sekme açarak aynı anda başka işlerle de ilgilenmeniz dikkat dağınıklığına neden olur. Bu durumda siber tehlikelere karşı dikkatiniz ve savunmanız zayıflar. Bu durumda kimlik avı dolandırıcılarına karşı gardınızı indirmiş ve kolay hedef haline gelmiş olursunuz. Tek bir web sayfasında çalışmak ve o işe yoğunlaşmak gerekiyor.


İlginç gelen başlıklara tıklamak

"Bir saatte 5 bin dolar kazanıyor" gibi bir başlık pek çok bilgisayar kullanıcısı için cazip gelebilir. Bu tür siteler genellikle kötü amaçlıdırlar. Bu tür cazip başlıklarla ilginizi çekmeye çalışan web sitelerine karşı çok dikkatli olmalı ve etkili bir güvenlik önlemine sahip olmalısınız. 

Sitelere sosyal medya hesaplarıyla kaydolmak

Artık üyelik yapan sitelere girişler sosyal medya hesaplarıyla çok daha kolay gerçekleşiyor. Mail adresiyle kaydolup, giriş yapıp, bağlantıyı tıklamak zahmetine girmek istemeyen kullanıcılar çok kolay bir şekilde "Facebook ile bağlan" tercihine yönelebiliyor ve karşı tarafa umursamadan tüm bilgilerine erişme izni verebiliyor. Siber korsanların arayıp ta bulamadıkları fırsatı kendi ellerimizle onlara teslim edebiliyoruz.

Çok fazla web sitesine kaydolmak

Web sitelerinin ne amaçlı kurulduklarını önemsemeden çok fazla siteye üye olabiliyoruz. Hatta bazı sitelere farklı e-mail hesaplarından çok sayıda üyelik açabiliyoruz. Pek çok insanın bu şekilde kaydolup giriş bilgilerini bile unuttukları web siteleri bu kişilere ait bilgileri unutmazlar. Bu tür site üyeliklerinin düzenli olarak takip edilmesi ve kullanılmayacaksa silinmesi gerekir.
Etiketler

Yorum Gönder

0Yorumlar
* Lütfen konu dışı yorum yazmayınız. Yorumlar editör onayından sonra yayınlanacaktır.

Top Post Ad

Ads Section