Comments

bilgigetir.blogspot.com içinde arama yapın...

Barış Manço'nun Hayatı ve Biyografisi

Türk müziğinin en önemli isimlerinden biri olan Barış Manço, tüm insanımız tarafından hâlâ sevgi ve saygıyla yad edilen gönüllere taht kurmuş bir sanatçı, ve televizyoncudur. Özellikle 1980'li ve 1990'lı yıllarda çocuk olanların zihninde ve gönlünde ayrı bir yere sahiptir. Barış Manço'nun hayatı ve sanatıyla ilgili tüm bilgileri yazımızın devamında bulabilirsiniz.


Barış Manço Kimdir?

Barış Manço 2 Ocak 1943 yılında Kadıköy'de Rikkat Hanım ve Hakkı Bey'in dördüncü çocukları olarak dünyaya geldi. Annesi Rikkat Manço Türk Sanat Müziği sanatçısıydı. Ayrıca aileden gelme bir müzik yeteneği olması nedeniyle henüz ortaokul yıllarında müzik eğitimi de almaya başladı. Liseye ilk olarak Galatasaray Lisesi'nde başladı ancak orta öğrenimini Şişli Terakki Lisesi'nde tamamladı. Galatasaray Lisesi döneminde arkadaşlarıyla "Kafadarlar" ve "Harmoniler" olmak üzere iki müzik grubu kurdu. 

Barış Banço'nun Profesyonel Müzik Kariyeri

Liseyi tamamladıktan sonra 1963-1971 yılları arasında Belçika Kraliyet Güzel Sanatlar Akademisi'nde  resim, grafik ve iç mimari üzerine eğitim aldı. Belçika'da bulunduğu dönemde  çok farklı uluslardan oluşan müzisyenlerin yer aldığı "Lemistgrees" adında bir müzik grubunda yer aldı. Bu grupla 2 yıl boyunca süre çalışmalarda bulundu ve bu sürede Paris Olympia'da konser verdi. 1966 yılında ise Paris'te iki adet 45'lik plak albümü yaptı. 1970 yılında yurda dönen Manço, Mazhar Alanson ve Fuat Güner ile "Kaygısızlar" adında bir grup kurdu. Aranje edilmiş müzikler yerine, kaynağı Anadolu kültürü olan müzikleri pop tarzında seslendirmeye başladı.

Barış Manço'nun onuncu plağı olan "Dağlar Dağlar" 1970 yılında 5 ay içinde 700 bin satış rakamına ulaşarak sanatçı için en büyük çıkış oldu. Bu plak Barış Manço'ya aynı yıl içinde Altın Plak Ödülü'nü kazandırdı. 1971 yılında "Moğollar" ile müzik yapan sanatçı aynı yıl içinde "Kurtalan Ekspresi" adlı grubu kurdu. Barış Manço'nun ilk klibi 1973 yılında "Hey Koca Topçu" adlı parçaya çekildi. Plak formundaki ilk albümü ise 1975 yılında piyasaya çıkan "2023" oldu. Barış Manço bu albümü Cumhuriyet'in 100. yılına ithaf etmişti.

Barış Manço 1978 yılında Lale Hanım'la evlendi. Bu evlilikten Doğukan ve Batıkan adını verdiği iki erkek çocuğu oldu.1980 yılında Bulgaristan'da zamanın en iyi müzik festivali olarak bilinen Altın Orfe'de "Nick The Chopper" ve "Ben Bir Şarkıyım" adlı Bulgar şarkısı ile  altın madalyalar kazandı. Yurtdışı televizyon kanallarında çok sayıda programa kaıldı ve televizyonda konserler verdi. 1983 yılında ülkemizi "Kazma" adlı şarkıyla temsil etti ancak dereceye giremedi.

Türkiye'de her yaştan insanın beğenisini kazanan ve halen hafızalarımızdan silinmeyen "7'den 77'ye" adlı kültür, eğlence ve eğitim amacı güden televizyon programını TRT 1 ekranlarından sunmaya başladı. Bu program tam 10 yıl boyunca 307 bölüm yayınlanarak Türk televizyonculuğunda kırılması zor bir rekora imza attı. "Ekvatordan Kutuplara" isimli TV programında ekibiyle birlikte beş kıtada 100'den fazla değişik ülkeye giderek 600 bin km'ye yakın yol kat etti. Bu serüveni ile zamanın Evliya Çelebi'si unvanını aldı.

Barış Manço'nun kendi bestelediği 200'den fazla şarkısı çeşitli ulusal ve uluslararası organizasyonda kendisine 12 altın ve 1 platin albüm/ kaset ödülü kazandırdı. Bu şarkıların bir bölümü daha sonra Yunanca, Bulgarca, Arapça, Farsça, Kürtçe, Japonca, İbranice, Fransızca, İngilizce ve Felemenkçe olarak pek çok ünlü sanatçı tarafından yorumlandı. 

Barış Manço'nun Aldığı Diğer Ödül ve Unvanlar 

  • 1991 yılında devlet sanatçısı unvanı
  • 1991 Hacettepe Üniversitesi Onursal Doktora unvanı
  • Uluslararası Teknoloji Ödülü
  • Japonya Uluslararası Kültür ve Barış Ödülü
  • Belçika Krallığı Leopold II Şövalyesi Nişanı
  • Fransız Kültür Bakanlığı Edebiyat ve Sanat Şövalyesi Nişanı
  • Türkmenistan Cumhurbaşkanlığı tarafından verilen Türkmen Vatandaşlığı 

Barış Manço Ne Zaman Vefat Etti?

Televizyon programlarının sonunda bize hep şöyle veda ederdi: "Sizler bana yazmaya, ama her konuda yazmaya devam ediyorsunuz. Adresimi biliyorsunuz. Barış Manço Moda 81300 İstanbul." Kendisi Kadıköy'e bağlı Moda semtinin hayranıydı. 31 Ocak 1999 gecesi 23:30 sıralarında bize son kez aynı adresten veda ederek aramızdan ayrıldı. Moda semtindeki evinde kalp krizi geçiren büyük sanatçı Manço, kaldırıldığı Siyami Ersek Göğüs-Kalp Damar Cerrahisi Hastanesi'nde kurtarılamayarak 01.02.1999 tarihinde hayatını kaybetti. Barış Manço'nun kabri İstanbul Kanlıca Mezarlığı'nda bulunmaktadır.

Etiketler

Yorum Gönder

0Yorumlar
* Lütfen konu dışı yorum yazmayınız. Yorumlar editör onayından sonra yayınlanacaktır.

Top Post Ad

Ads Section