Comments

bilgigetir.blogspot.com içinde arama yapın...

Orka (Katil Balina) : Balinaların Bile Korkulu Rüyası

Orka ya da katil balina olarak bilinen okyanus yunusu insanlardan sonra nüfus olarak en yaygın memeli türüdür. Dünyanın tüm okyanuslarında yaşayan bu canlı, okyanus ekosisteminin en üstünde yer alır. Doğal bir düşmanları olmadığı için nüfus yoğunluğu bu derece artış göstermiştir. Avladığı canlı çeşitliliği çok fazladır. Balık, köpek balığı, deniz kuşları, foklar, yunuslar ve hatta dünyanın en büyük balinası dahi bu muhteşem avcının hedefi olabilmektedir. Orkaların insanlara saldırdığına dair bir olay kayıtlara geçmemiştir ancak, deniz parklarında tutsak olan ve stres altında olan orkaların bakıcılarına saldırdıkları bilinmektedir.

Orkaların Fiziksel Özellikleri

Dış görünüş özellikleri nedeniyle ilk bakışta diğer canlılardan kolayca ayırt edilirler. Sırt kısımları siyah, alt ve yan kısımları ise beyazdır. Göz üstlerinde ve arka kısımlarında da beyaz lekeler mevcuttur. Erkek orkaların uzunlukları 9,5 metre ve ağırlıkları 6 tonu geçkindir. Dişi orkalar ise erkeklere göre 1 metre daha kısa ve ağırlıkları ise 5 ton kadardır. Bebek orkalar doğduklarında 2,4 metre uzunluğa ve 180-200 kg ağırlığa sahiptirler. Akraba oldukları diğer yunuslara göre oldukça farklı bir kuyruk yapısına sahiptir. Katil balinaların kuyruk yüzgeçleri büyük ve yuvarlaktır. Sırt yüzgeçleri erkek ve dişiler arasında oldukça farklıdır. Sırt yüzgeçlerine bakılarak cinsiyet ayrımı kolay bir şekilde yapılabilir. Erkeklerin sırt yüzgeci 2 metreye yakın ve ikizkenar üçgen şeklinde iken dişilerin yüzgeçleri biraz daha kısa ve tırpan şeklindedir.

Orkaların Yaşam Alanları

Orkalar genellikle düşük sıcaklığa sahip kutup bölgelerine yakın soğuk sularda yaşamayı tercih etse de dünyanın tüm deniz ve okyanuslarında rastlanırlar. Kanada'nın Alaska'ya yakın bölgeleri orkaların en çok görüldüğü bölgedir. Yaşam alanlarında anaerkil bir sürü şeklinde dolaşarak avlanırlar. Sürüye tecrübeli bir dişi liderlik eder. Sürüdeki birey sayısı genel olarak 10-15 arasındadır. Şu ana kadar tespit edilen en büyük sürü 49 bireylik bir sürüdür. Doğal ortamlarında dişi orkalar 50 yıl, erkek orkalar ise 30 yıl yaşam sürelerine sahiptirler. Yaşamlarında genel olarak 4 etkinlik bulunur. Bunlar, besin bulma, yolculuk etme, dinlenme ve sosyal ilişkilerdir.

Etiketler

Yorum Gönder

0Yorumlar
* Lütfen konu dışı yorum yazmayınız. Yorumlar editör onayından sonra yayınlanacaktır.

Top Post Ad

Ads Section