Comments

bilgigetir.blogspot.com içinde arama yapın...

Az yağlı beslenen erkeklerin testosteron seviyesinin düştüğü belirlendi

Yapılan yeni araştırma ile az yağlı beslenen erkeklerin testosteron seviyesinin düştüğü görüldü. Birleşik Krallık'taki Worcester Üniversitesi'nden bilim insanı Joseph Whittaker tarafından yönetilen bu çalışma, altı farklı çalışmaya katılan 206 erkeğin verilerini analiz etti. Bu çalışmalarda, katılımcılar önce yüksek yağlı (%40 yağ) ve ardından düşük yağlı (%20 yağlı) yiyecekler tükettiler.

Çalışmanın sonuçları, düşük yağlı bir diyet sırasında katılımcıların testosteron düzeylerinin ortalama %10-15 düştüğünü gösterdi. Özellikle, az yağlı vejetaryen yiyecekler %26'ya kadar azaltılmıştır. Medical Xpress tarafından aktarılan haberde, normal testosteron düzeylerinin erkeklerin zihinsel ve cinsel sağlığı için önemine vurgu yapıldı. Düşük yağlı vejetaryen beslenme sonucu testosteron düşüklüğünün kalp hastalığı, diyabet ve Alzheimer hastalığı riski ile ilişkili olduğuna işaret edilmiştir.

Bitkisel yağlarda yaygın olarak bulunan çoklu doymamış yağların, hücrelerin testosteron üretme yeteneğini bozabileceğini söyledi. Whitaker, "Sonuçlarımız, çoklu doymamış yağın testosteron için en kötü yağ olduğunu gösteriyor." dedi.

Bunlar genellikle kek ve bisküvi gibi işlenmiş gıdalarda kullanılan bitkisel yağda yüksek miktarda bulunuyor. Araştırma ekibi, zeytinyağı, avokado ve fındık gibi gıdalarda bulunan tekli doymamış yağların testosteron üretimini artırabileceğini ekledi.

Hakemli bilimsel dergi "Journal of Steroid Biochemistry and Molecular Biology"de yayınlanan çalışmanın yazarı, yağ ve testosteron seviyeleri arasındaki ilişki hakkında daha fazla araştırma yapılması gerektiğini söyledi. Whittaker: “Sonuçlarımızı doğrulayan daha fazla araştırma görmeyi umuyoruz... Aynı zamanda, düşük testosteron düzeyi olan erkekler için az yağlı diyetlerden kaçınmak akıllıca olacaktır.” diye ekledi.

Yağ tüketimi, beslenme uzmanları tarafından sıklıkla tartışılan bir konudur. Amerika Birleşik Devletleri ve Birleşik Krallık'taki diyet yönergeleri, yağ tüketimini toplam kalorinin %35'inden daha azıyla sınırlar. Çünkü İngiliz Ulusal Sağlık Sistemi doymuş yağın tehlikelerine dikkat çekiyor. Bunların kolesterolü yükselttiğini ve kalp hastalığı riskini artırdığını bildirdi.

Kaynak   

Etiketler

Yorum Gönder

0Yorumlar
* Lütfen konu dışı yorum yazmayınız. Yorumlar editör onayından sonra yayınlanacaktır.

Top Post Ad

Ads Section