Comments

bilgigetir.blogspot.com içinde arama yapın...

Angut Kuşu Özellikleri, Hikayesi ve Efsanesi

Angut, sosyal yaşantımızda çok fazla duyup anlamının argo bir kelime olarak düşünüldüğü bir sözcük olsa da aslında bir kuş türünün adıdır. Dünya üzerinde en sadık kuş türü olarak bilinen angut kuşunun özelliklerini  sizler için araştırdık.


Yaşama ve Üreme Özellikleri

Görünüş olarak kaza benzeyen angut (angıt) kuşunun bilimsel adı Tadorna ferruginea olup aslında yabani bir ördek türüdür. Avrupa’nın Güneydoğusundan başlayıp, Çin’e kadar olan bölgenin tümünde yaşayabilir. Angut kuşları ülkemizde Güneydoğu Anadolu Bölgesi haricinde, hemen her yerde yaşayabilmektedir. Genellikle Trakya, Göller Bölgesi ve Marmara Bölgesinde kuluçkaya yatarlar ve 8 - 13 adet yumurta bırakırlar. Kuluçka süresi ortalama 28 gündür. Çiftleşme sırasında dişi Angutlar, genellikle çok sinirli olurlar.

En Duygusal Özellikleri

Angut kuşları, tek eşli olup ölen eşlerinin ardından yas tutarlar. Eşlerden birinin ölmesi durumunda diğer eş, ölen eşine sadık kalarak diğer kuşlarla ilgilenmez ve ölene kadar yas tutar. İnanışa göre ölen eşinin başında onu yırtıcılardan korumak içgüdüsüyle kendi ölene kadar bekledikleri de söylenir. Bu özelliklerinden dolayı, Tibet, Moğolistan ve Slav mitolojisinde angut kuşları kutsal olarak kabul görürler.


Angut Kuşu Hakkında Genel Bilgiler

Aile olarak uzun süreli doğal yaşam alanları olan göl ve nehir kenarlarındaki sazlık yerlerde yaşarlar. Yuvalarını kaya ve ağaç diplerindeki kovuklara yapan angut kuşları, solucanlar, bitkiler ve tohumlar ile beslenirler. Ülkemizde avlanması yasak olan angut kuşu, kafeslerde de rahat bir biçimde yaşayabilen nadir ördek türleri arasındadır. Boyları 58–70 cm, kanat genişlikleri 110–135 cm kadardır. Kışları geçirmek üzere güney Asya'ya göç ederler. Angut kuşları rüzgarı arkalarına alarak uçarlar. Rüzgarı arkalarına alarak uçtukları için dengelerini sağlamakta zorlanırlar ve genellikle yere iniş yaparken dengelerini kaybederek takla atarlar. Bu özelliğinden dolayı da “angut” ismi verildiği söylenir.


Angut Kuşu Efsanesi

Bu kuş hakkında birçok efsane vardır ve tarihte herkesin hayranlığını kazanmıştır. Efsaneye göre gelin kocasına çok büyük bir aşkla bağlıdır ama kayınvalidesi sürekli sorunlar çıkarır. Bir türlü muradına eremeyen gelin yaşananlara dayanamaz ve kuş olur. Bu kuş Angut kuşudur. Başka bir efsaneye göre Angut Kuşu, Beyşehir'de yaşlı bir balıkçı adam aniden çıkan bir fırtınayla küçük adaya sığınır. Mağara gibi bir taş oyuğunda donmak üzere olan yaşlı balıkçının durumuna dayanamayan bir Angut kuşu, avcıların kamp yaptığı yere gelerek yaşlı balıkçıya kamp ateşinden yanan bir dal aldı. Bu kuşun getirdiği dallar sayesinde ısınan balıkçı hayatta kaldı. Bunun için yaşlı balıkçı bu kuşa dua etti. Duasında bu sevimli yaratığa doğrultulan tüfeklerin parçalanmasını diledi. Bu yüzdendir ki bugün bile avcılar tüfeklerini Angut'a doğrultmakta isteksizdirler ve tüfeklerinin parçalanacağını düşünürler.

Etiketler

Yorum Gönder

1Yorumlar
* Lütfen konu dışı yorum yazmayınız. Yorumlar editör onayından sonra yayınlanacaktır.
  1. peki neden bazı insanlara angut diye hakaret edilir. Aslına bakıldığı zaman çok güzel bir kuş gibi görünüyor.

    YanıtlaSil

Yorumunuzu buradan gönderebilirsiniz

Top Post Ad

Ads Section