Comments

bilgigetir.blogspot.com içinde arama yapın...

Angel Şelalesi - Canaima Ulusal Parkı, Venezuela

Dünyanın en büyük şelalesi olma özelliğinin yanı sıra doğal güzelliğiyle nefes kesen Angel Şelalesi, Venezuela'da Canaima Milli Parkı'nın içerisinde bulunmaktadır. Yüksekliği 979 metre olan şelalenin diğer ismi "Kerepakupai Vena" olarak biliniyor. Angel Şelalesi ile ilgili tüm detayları sizler için derledik.

Angel Şelalesi adını nereden almıştır?

Angel Şelalesi 1900'lü yıllarda Ernesto Sanchez La Cruz tarafından keşfedilmiştir. Dünya genelinde ise 1935 yılından sonra Amerikalı bir pilot olan Angel, bu şelaleyi dünyaya duyurmuştur. Pilot Angel, eşi ve arkadaşlarının bulunduğu uçak şimdiki adı ile Angel Şelalesine düşmüştür. Bu sebeple Şelale'ye de Angel Şelalesi denilmiştir.


Angel Şelalesi'nin doğal güzelliği

Angel Şelalesi dünyanın bilinen en büyük şelalesidir. Bu şelalenin diğer adı "Kerapakupai Meru" olarak da bilinir. 979 Metre yüksekliğinde olan Angel Şelalesi herkes tarafından oldukça merak ediliyor. Venezuela'da bulunan Angel Şelalesi her yıl milyonlarca yerli ve yabancı turist akınına uğrayarak milyonlarca kişi tarafından ziyaret ediliyor. 1900'lü yıllarda keşfedilen bu şelale o günden bugüne hep ilgi duyulan bir coğrafyada yer almıştır. Angel Şelalesinde bulunan sular 807 metre yükseklikten de düşüş yapıyor.


Şelale, Canaima Ulusal Parkı içinde yer almaktadır

Angel Şelalesi, Canaima Ulusal Parkı’nın içerisinde yer alır. Canaima Parkı, dünyanın en büyük ulusal parklarından biri olup bitki örtüsü ve hayvan çeşitliliği açısından da oldukça zengin bir konumdadır. Masa-tepe ve tepui olarak adlandırılan sıradışı tepe şekillerini burada görmek mümkündür. Dünyanın çok az yerinde rastlanan bu tepeler, genellikle düz ve yanları sarp kayalıktan oluşan yüksek tepelerdir. Bu arazi yapısı birden 2.500 metre yüksekliğe kadar çıkan ve tepe noktalarında yemyeşil ağaçların bulunduğu alana sahip olup oldukça etkileyicidir.

Orkide gibi nadir türler de dahil olmak üzere Canaima Ulusal Parkı'nda yüzlerce bitki türü vardır. Hayvan çeşitliliği açısından bölge birçok türe ev sahipliği yapmaktadır. Dev karıncayiyen, armadillo, kirpi, su samuru, jaguar, tembel hayvan, puma, deniz domuzu, tapir gibi birçok hayvan türüne rastlamak mümkündür. Bölgeye gitmeden önce sarıhumma aşısının yapılması gerekmektedir.

Angel Şelalesi nerededir?

Angel Falls, Venezuela'da bulunur ve Güney Amerika kıtasında Atlantik Okyanusu'na kıyısı vardır. Venezuela, Atlantik Okyanusu üzerinde 2.800 kilometre kıyı şeridine sahiptir. Dünyanın en yüksek şelalesi olan Angel Şelalesi'nin suları kuzeye doğru uzanan Churun ​​Nehri ile karışır. Her yıl birçok turistin ziyaret ettiği Angel Falls, Venezuela'nın turizm endüstrisine en büyük katkıyı sağlıyor. Bu şelalenin hikayesi oldukça muhteşem ve gidenleri büyülüyor. Şelale, Gran Sabana Sage Bolivar şehrinde bulunmaktadır.

Angel Şelalesi'ne nasıl gidilir?

Angel Şelalesine gidebilmek için öncelikle Venezuela'ya gitmek gerekir. Bu nedenle farklı ülkelerden Angel Şelalesi'ne gidilecek ise önce Caracas'a gitmek gerekir. Schengen vizesi olan kişiler Almanya'nın Frankurt şehrinden ve ya Avusturya'dan direkt uçuşlar ile ulaşabilirler. Venezuela!nın Caracas ilçesine ulaşıldıktan sonra Ciudad Bolivar'a geçmek gerekiyor. Gerek havayolu gerek ise kara yolu ile bu ulaşım sağlanır. Sonrasında ise toplu taşıma araçları ile Angel Şelalesine ulaşılır.


Angel Şelalesi nasıl oluşmuştur?

Angel Şelalesinin oluşumu çok önemlidir. Angel Şelalesi turizm açısından oldukça göz alıcı ve doğal oluşuma sahiptir. Nehir yatağının yükseklik farkından dolayı nehir yüksek bir yerden düştüğünde melek şelalesi oluşur. Akarsu yataklarının kırılması ile beraber farklı boyutlardaki şelaleler oluşur. Şelalenin yüksekliği ve özellikleri de aşınma süresini ve nehir yatağının oluşumunu etkiler. Angel Şelalesi de yüksek bir yerden düşerek nehre karışır.

Angel Şelalesi'nin özellikleri

Angel Şelalesi, dünyadaki en nadir şelalelerden biridir. Şelale 979 metre yükseklikte ve şelale 807 metre yükseklikten düşüyor. Angel Falls, dünyanın en büyük şelalesidir ve 1900'lerde keşfedilmiştir. Angel Şelalesi, Canaima Ulusal Parkı'nda bulunan dünyanın en yüksek şelalesidir. Aynı zamanda Oyantep (Auyantepui) Dağı'nın kenarından aşağı akan Angel Şelalesi, her yıl milyonlarca yerli ve yabancı turisti ağırlamaktadır.

Bunun yanı sıra Angela Şelalesi öncelikle Kerep ırmağına ve ardından Churun ırmağına ulaşarak ırmak ile bir araya gelir. Farklı dillerde isimleri olan Angela Şelalesi Parakupa-vena kerepakupi meru ve Salto Angel olarak de bilinebilir.Angel Şelalesini ziyaret edenlerden giriş ücreti talep edilmemekle beraber Angel Şelalesi için belirlenen bir giriş ve çıkış saati belirtilmemiştir.

Yorum Gönder

0Yorumlar
* Lütfen konu dışı yorum yazmayınız. Yorumlar editör onayından sonra yayınlanacaktır.

Top Post Ad

Ads Section