Comments

bilgigetir.blogspot.com içinde arama yapın...

Altın maymunlar hakkında detaylı bilgiler

Hem sevimli görünüşleri hem de isimleri dolayısıyla aklımızda kolay kalabilecek altın maymun türü Çin'in dağlık kesimlerinin 1500 - 2000 metre yüksekliğinde bambu bitkisi açısından zengin bölümlerinde yaşam sürerler.

Altın maymunun fiziksel özellikleri

Boyut olarak nispeten küçük sayılabilecek olan altın maymunlar 55-80 cm boyutlarının yanında bir de 60 cm uzunluğunda kuyruğa sahiptir. Dallar arasında hızlı bir şekilde hareket ederken dengesini korumada bu kuyruk çok işine yarar. Ortalama olarak 13-15 kg ağırlığa sahip olan altın maymunların dişileri erkeklerine göre daha ufak yapılıdır. Etkileyici güzelliklerinin nedeni sarı ve kahverengi renk ve tonlarında parlak tüylere sahip olması ve mavi renk bir suratının olmasıdır.

Altın maymunların sosyal hayatı

Altın maymunlar genel olarak 70 ila 100 bireylik gruplar halinde dolaşırlar. Yiyeceğin bol bulunduğu yaz aylarında birey sayısı 300 civarına çıkabilirken, yiyeceğin azaldığı zorlu kış şartlarında bir sürüdeki birey sayısı 70'e kadar düşebilir.

Altın maymunların beslenme ve üreme özellikleri

Altın maymunlar hepçil olarak beslenirler. Menüsünde bambu, ağaç gövde ve yaprakları, meyveler, böcekler ve omurgasız canlılar yer alır. Dişi altın maymunlar yaklaşık 2 yılda bir kez doğum yaparlar. Ağustos ve Ekim ayları arasında hamile kalan dişi altın maymunlar  200 günlük bir gebelik süresinin ardından genelde tek yavru dünyaya getirir. Bebek altın maymun 1 yaşına gelinceye kadar annesinden ayrılmaz ve bakımı annesi tarafından özenle yapılır.

Altın maymunların soyu tehlikede mi?

Altın maymunların insanlar için bir zararları olmamasına karşın insanlar bu maymunları güzel tüyleri ve postları için yüzyıllardır avlamışlardır. Bu hayvanların postu Çin'deki kürklü giysi sanayiinde önemli bir malzemedir. Ayrıca insan nüfusunun artması, bu sevimli canlıların yaşam alanlarının daralmasına neden olmuştur. Altın maymunlar doğal ortamlarında 20 yıl kadar yaşayabilirler. Özgürlüklerine çok düşkün oldukları için hayvanat bahçesine alınan altın maymunlar ilk bir yıl içinde hayatını kaybedebiliyorlar. Doğal ortamlarında 3000-4000 birey kaldığı tahmin edilmektedir. Nesilleri tehlike altında olan canlılar grubunda yer alırlar.

Etiketler

Yorum Gönder

0Yorumlar
* Lütfen konu dışı yorum yazmayınız. Yorumlar editör onayından sonra yayınlanacaktır.

Top Post Ad

Ads Section