Comments

bilgigetir.blogspot.com içinde arama yapın...

Afyonkarahisar'da üretilen elmalara dünyadan büyük ilgi


Mermeri, sucuğu ve kaymağı ile meşhur olana Afyonkarahisar'da 2021 yılı sonu itibariyle üreticisini mutlu eden bir başka ürün daha var. Afyonkarahisar'ın ilçelerinde üretilen kaliteli dış görünüşe ve müthiş aromaya sahip elmalar 3 kıtaya ihraç ediliyor. Talebin fazla ve fiyatların da yüksek olması, elma üreticilerinin yüzünü güldürüyor.


Türkiye'nin önde gelen meyve üretim merkezleri olan Çay ve Sultandağı ilçelerinde bulunan büyük ölçekli bahçelerde elma hasadına büyük bir hızla devam ediyor. Söz konusu iki ilçede meyve üretiminde ilk sırada elma yer alıyor. Bahçelerde toplanan elmaları satın alarak ihracat merkezlerine götüren tüccarlar buradan üç kıtaya ihracat gerçekleştiriyor.


Türkiye, yıllık 2,5 milyon ton elma üretimiyle dünyada üçüncü en büyük üretici konumunda. Afyonkarahisar'ın üretim miktarı yıllık 30 bin ton ve Türkiye sıralamasında 15. sırada olmasına rağmen üretilen elmaların kalitesi ve aromasıyla ihraç ürünü haline dönüşmesi dikkat çekiyor. 


Üretilen elmaların en büyük alıcısı konumunda bulunan ülkeler ise Hindistan ve Libya. Afyonkarahisar'da golden, starking, fuji, granny smith, scarlet ve jonagold cinsi elmalar yoğun olarak yetiştiriliyor. 2021 yılının kurak geçmiş olmasına rağmen bu ihracat ürününde rekoltede önemli bir kayıp yaşanmadı. Meyve kalitesi ve miktarı açısından üreticisin memnun eden elma, geçen yıla göre 50-60 kr zam görünce üreticiler gelir açısından da sıkıntı yaşamadılar.


Etiketler

Yorum Gönder

0Yorumlar
* Lütfen konu dışı yorum yazmayınız. Yorumlar editör onayından sonra yayınlanacaktır.

Top Post Ad

Ads Section