Comments

bilgigetir.blogspot.com içinde arama yapın...

Huzurlu olmak için bahçenizi kullanmanın beş yolu

COVID-19, tüm dünya insanına göstermiştir ki; pandemiler insanların fiziksel ve zihinsel sağlığını ciddi şekilde etkileyebilir. Bu sürede insanların yaşadığı stres , kaygı ve depresyon tüm dünyada arttı. Özellikle karantina sırasında birçok insanın fiziksel aktivitesi sınırlandı.


Ancak bahçeler ve yeşil alanlar, bu olumsuz etkilerle başa çıkmamıza yardımcı olabilir. Yapılan araştırmalar sonucu karantina kısıtlamaları sırasında bahçe işleriyle uğraşan insanların daha sağlıklı ve refah oldukları, stres, gelecek kaygısı ve depresyon gibi sıkıntıların daha kolay üstesinden geldiklerini ortaya koyduğu görüldü. Aynen dünya liderlerinin bir sonraki pandemiye hazırlanmaları için teşvik edildiği gibi , bahçenizi hazırlayabilir ve gelecekte karantina olması durumunda refahınızı daha iyi desteklemek için birtakım alışkanlıklar geliştirebilirsiniz. Açık bir alana erişim imkanınız varsa ve uğraşacak bir şeyler bulmakta zorlanıyorsanız, ruh halinizi iyileştirerek motivasyonunuzu artırmak için bunları deneyebilirsiniz.

1. Herhangi bir şeyle uğraşın

Her gün bahçeyle uğraşan insanlar fiziksel olarak diğer insanlara kıyasla daha aktiftir. Hatta balkonu, avlusu olanlar bile bahçesi olmayanlara göre daha aktiftir. Bilindiği üzere fiziksel aktivite ve zihinsel rahatlık; kanser, kalp hastalığı ve depresyon risklerinin azalması ile ilişkilidir. Bahçenizde aktif olmak için çok bilgi veya tecrübe sahibi olmanıza gerek yok. Bahçeler hareket etmek için birçok fırsat sunar. Saklambaç oynayın, çimlerde yoga yapın, böcekleri izleyin, hiç bir şey yapamıyorsanız elinizdeki çöple toprağı karıştırın veya çıplak ayakla toprak üzerinde yürüyün. Ve unutmayın, bahçenizde fiziksel olarak aktif olmanız, hayatınızın diğer bölümlerinde aktif olmanız için kaçırdığınız fırsatları telafi edebilir.


2. Hiçbir şey yapmayın

Bahçe, pandemi sırasında insanlara evden çalışırken dinlenmeleri için mükemmel bir alan sağlayarak zorlu görevlere odaklanma becerisini geri kazanmaya yardımcı olur. Ağaçlar, bitkiler ve su gibi doğal şeyler özellikle göze hoş gelir ve neredeyse hiç bakım gerektirmez. Bu nedenle, sadece bahçede oturmak bedeninizi ve zihninizi rahatlatabilir, bu da ruh sağlığınız için iyidir. Bahçenizi dinlenme zamanına hazırlamak için dinlenebileceğiniz bir alan oluşturun ve kendinizi çiçekler gibi yatıştırıcı şeylerle kuşatın. Bahçede yalnızca oturarak örneğin hamakta, sandalyede ve bankta oturarak bulutları izleyin ya da sadece rahatlayın, bir kitap okuyun ve bir bardak çay için. Ne kadar dinlendiğinizi ve keyif aldığınızı fark edeceksiniz.

3. Yalnız kalın

Bahçeler özellikle onarıcıdırlar çünkü günlük hayatımızdan uzaklaşabileceğimiz yerlerdir. Başka bir sokağa çıkma yasağı olursa, bahçenin işten ve diğer insanlardan uzaklaşmak için iyi bir yer olduğunu unutmayın. Belki bahçenizde birkaç saatliğine saklanabileceğiniz size özel bir köşe oluşturun. Büyük olasılıkla işinize ve hayatınıza yenilenmiş ve daha üretken hissederek döneceksiniz .

4. Aynı zamanda sosyal olun

Yapılan araştırmalar yalnız kalmak kadar açık havada başkalarıyla zaman geçirmenin de önemli olduğunu gösteriyor. Bahçenizi sosyalleşmek ve ilişkiler kurmak için kullanmanın birçok yolu vardır. Dışarıda bir oyun oynayabilir, barbekü yapabilir, pandemi kuralları çerçevesinde komşunuzla sohbet edebilir veya bir arkadaşınızı bir şeyler yemeye davet edebilirsiniz.


5. Doğal olun

Doğa, zihinsel ve fiziksel sağlığa sayısız fayda sağlar. Kuş cıvıltısını veya su seslerini dinlemek, ruhsal ve zihinsel olarak sizi yeniler. Bahçelerde kokulu çiçekler, böcekler ve taş gibi doğal malzemeler gibi daha doğal unsurlara sahip olmak huzuru artırır. Bu nedenle, sahip olduğunuz bahçeye doğayı getirmek iyi bir fikirdir. Çiçek ekebilir, sebze yetiştirebilir veya su sesi dinleyip sakinleşebileceğiniz küçük bir havuz oluşturabilirsiniz. Elbette herkesin bahçesi yok. Ancak kendinize ait bir açık alanınız olmasa bile, yine de bahsettiğimiz uygulamalardan bazılarını yapabilirsiniz. İç mekan bitkileri yetiştirerek evinizde daha “doğal” bir ortam oluşturabilir ve bu sayede ruh halinizi iyileştirebilirsiniz. Bisiklete binmek, yürüyüş yapmak veya ormanda veya kırsal alanda koşmak gibi faaliyetler de ruh halini ve özgüveni artırabilir. Hiçbir şey yapamıyorsak bir parkta tek başına yürümek veya bir bankta oturup ağaçları, gökyüzünü seyredebilirsiniz.

Kaynak  

Etiketler

Yorum Gönder

0Yorumlar
* Lütfen konu dışı yorum yazmayınız. Yorumlar editör onayından sonra yayınlanacaktır.

Top Post Ad

Ads Section