Comments

Bilgigetir.com içinde arama yapın...

Hipotermi nedir, nedenleri ve belirtileri nelerdir?

Vücudumuza besin olarak aldığımız maddelerden üretilen enerjinin bir kısmı vücut sıcaklığımızı korumak amacıyla kullanılır. Vücut sıcaklığının normal değerlerin altına düşmesiyle hipotermi adı verilen bir sağlık sorunu oluşur.

Hipotermi nedir?

Vücut sıcaklığının 35°C 'nin altında olması durumu hipotermi olarak tanımlanır. İnsanlarda normal vücut sıcaklığının 36,5°C ile 37°C arasında olması önemlidir. Vücudumuzda üretilen ısı miktarının bu sıcaklık aralığını koruması gerekir. Sıcaklık bu aralığın aşağısına düşmeye başlarsa hipoterminin etkileri ortaya çıkmaya başlar.

Hipoterminin belirtileri nelerdir?

Vücut sıcaklığının aşırı düşmeye başlamasıyla hipoterminin belirtileri görülür. Bu belirtilerin gözükmeye başladığı anda sıcaklık istenilen düzeye yükseltilemezse ölümcül sonuçlarla karşılaşma ihtimali doğar. Hipoterminin belirtileri şunlar olabilir:

  • Üşüme ve titreme
  • Davranışlarda değişme, kontrolsüz davranışlarda bulunma
  • El ve ayaklarda kontrolü kaybetme
  • El ve ayaklarda ağırlık hissi
  • Soluk alıp vermede güçlük çekme
  • Konuşmada zorluk çekme ve uyku hali

Hipotermi anında neler yapılmalıdır?

Vücudumuzda en hızlı ısı kaybedilen bölgeler ağız, alın ve boyun kısımlarıdır. Bu bölgelerin kuru kalması ve atkı, bere, şapka gibi yün içeriği olan eşyalarla yalıtım yapılması önemlidir. Hipotermi geçiren kişilerin en kısa sürede oda sıcaklığında kapalı bir bölüme alınarak varsa ıslak kıyafetleri çıkarılmalıdır. Kişi kuru bir battaniyeye sarılarak alkol ve kafein içeriği olmayan sıcak içecekler verilmelidir. İmkan varsa normal battaniye yerine elektrikli battaniye kullanılabilir. Hipotermi geçiren kişinin bilinci kontrol edilerek en kısa sürede sağlık ekiplerinin hastanın yanına gelmesi sağlanmalıdır. Hipotermiye maruz kalmış kişilerde 32°C ile 35°C arasında bilinç kaybı görülür. 32°C'den daha düşük sıcaklıklarda acil müdahale yapılmazsa hasta komaya girerek hayatını kaybeder.

Etiketler

Yorum Gönder

0Yorumlar
* Lütfen konu dışı yorum yazmayınız. Yorumlar editör onayından sonra yayınlanacaktır.

Top Post Ad

Ads Section