Görsel uyarıcıları çok iyi algılayan, bu algıyı kullanarak etkili değişim ve dönüşüm yapabilen, görsel üretkenliği fazla olan insanların zekâ türü olarak tanımlanabilir. Uzamsal zekâya sahip olanlar görsel uyarıcıları kolaylıkla algılayabilir ve şekil-biçim özelliklerini kolayca kavrayarak hızlı öğrenme gerçekleştirebilirler.
Görsel-uzamsal zekânın özellikleri nelerdir?
Görsel yönü yüksek olan insanların görme duyuları gelişmiştir. Görsel uyarıcılar diğerlerinden daha etkili bir şekilde değerlendirilir. Diğer zeka türlerinde kolayca fark edilmeyen görsel detaylar hızlı bir şekilde fark edilir. Uzamsal zekâsı güçlü olan bireyler;
- Bebeklik döneminde duyusal-motor dönemleri aktif olan bireylerdir. Bu dönemde, nesneleri yaşıtlarına göre daha kolay takip edebilirler.
- Okul yıllarında nesnelerin farklı konumlardan nasıl göründüğünü algılayarak detaylı resim çizebilirler. Defter kenarlarına sürekli şekiller çizerler.
- Üç boyutlu şekiller arasındaki farkları kolayca ayırt ederler.
- Resimler, imgeler, çizgiler ve şekilleri kullanarak hızlı düşünür ve karar verirler.
- Çevrelerinde gelişen olayları grafik kullanarak daha kolay ifade ederler.
- Olayları değerlendirme ve sonuçlarını şekillerle açıklayabilme yetenekleri yüksektir.
- Düşünürken bile hayallerinde resimler ve grafikler vardır. Hayal güçleri çok kuvvetlidir.
- Harita, diyagram ve grafik okumada çok başarılıdırlar.
Görsel-uzamsal zekâya sahip olanlar hangi meslekleri seçmelidir?
Görsel yönü kuvvetli olan bu insanların seçebilecekleri ve severek yapabilecekleri meslek alanları çok yönlü ve oldukça fazla sayıdadır. Bu meslek alanlarında çok başarılı olabilirler. Ressam, mühendis, mimar, peyzaj uzmanı, sinema ve tiyatro sanatçısı, grafiker, dekoratörlük, heykeltıraşlık, stilist, tasarımcı gibi meslekler öncelikli seçim alanları olabilir.