Comments

Bilgigetir.com içinde arama yapın...

Finans Piyasalarında Üçgen Formasyonları

Özellikle hisse senedi ya da döviz fiyatlarının trend yönünü belirlenmesinde üçgen formasyonlarının kullanımı yaygındır. Analistler ya da yatırımcılar fiyat hareketlerinin hangi üçgen formasyonuna uyduğunu tespit ederek finansal enstrümanın trend yönünü belirlemeye çalışırlar.  

SİMETRİK ÜÇGEN  (Symmetrical Triangle) FORMASYONU  



Seçilen bir zaman dilimi içinde zirve fiyat değerlerinin düşüş eğiliminde, dip fiyat değerlerinin ise yükseliş eğiliminde olduğu bir formasyon türüdür. Bu grafikte alıcılar ve satıcılar arasında ciddi bir güç mücadelesi görülür. Üçgenin üst köşesine doğru dip ve zirve fiyatlar arasında fark iyice azalır ve konsolide bir fiyat aralığı oluşur. İşte tam bu noktadan sonra fiyat grafiğinin aşağı ya da yukarı yönü sert hareketi görülebilir. Kırılmanın yönünü kestirmek zordur ve her iki yönde de hareket beklenebilir. Pozisyon açmak için kırılmanın olması ve net bir trend çizgisinin oluşması beklenebilir.

YÜKSELEN ÜÇGEN  (Ascending Triangle) FORMASYONU



Seçilen zaman dilimi içindeki grafiğe bakıldığında oluşan bir dip fiyatın, bir önceki dip fiyattan daha yüksek olduğu, zirve fiyatın ise defalarca denenmesine rağmen kırılamadığı görülür. Böyle bir formasyonda alıcılar ne kadar istekli olurlarsa olsunlar oluşan direnç noktası güçlü bir şekilde kırılırsa alıcılar fiyatları daha yukarılara kolayca taşıyabilirler. Ancak bunun tersi senaryoda satış baskısı hakim olur ve fiyatlar geri çekilebilir. Hatta fiyatların oluşumun ilk başladığı en düşük değere kadar çekilmesi olasılığı vardır.

DÜŞEN ÜÇGEN  (Descending Triangle) FORMASYONU



Zaman içerisinde zirve fiyatların düşüş, dip fiyatların ise yatay bir çizgide kalma eğilimi gösterdiği formasyondur. Bu formasyonda alıcılar, kendisine güçlü bir destek fiyatı oluşturma çabasındadırlar. Ancak bir istikrar yerine kısa vadeli kar satışları hakimdir. Destek noktasının her test edilmesi enstrüman üzerindeki satış baskısını artırabilir ve aşağı yönlü kırılmasına yol açabilir. Satışların karşılandığının teyidi ve fiyatların konsolide hale geldiği zaman beklenerek kademeli pozisyon alınabilir.
Etiketler

Yorum Gönder

0Yorumlar
* Lütfen konu dışı yorum yazmayınız. Yorumlar editör onayından sonra yayınlanacaktır.

Top Post Ad

Ads Section