Dünyanın en hızlı balığı - Yelken balığının özellikleri

Burunlarında bulunan kılıç benzeri uzantı nedeniyle kılıç balığı ile karıştırılan yelken balığı, Istiophoridae ailesine mensup olan Merlin balık türündendir. Merlin balık türleri arasında ise en yüksek hıza ulaşabilen balık, yelken balığıdır. Denizde ulaşabildikleri 110 km/h hızlarıyla suda yaşayan en hızlı canlı olarak Guinness Rekorlar Kitabı'nda yer almaktadır. 


Sudaki en hızlı canlı

Yelken balığının sudaki inanılmaz hızı, onun doğal düşmanlarından çok hızlı bir şekilde kaçmasını ve aynı zamanda avlarını da kolayca yakalamalarını sağlar. Su içerisinde karadaki bir çita kadar hızlı hareket eder. Balığın bu hızlara çıkabilmesini sağlayan ise burunlarındaki sivrilik, vücutlarının sürtünmeyi azaltıcı yapısal şekli ve hilal şeklindeki kuyruk yapılarıdır. 1.5 metre boyunda ve 100 kg ağırlığında olan en iri yelken balığının bile bu hızlara kolayca ulaşabilmesi onun ne kadar hızlı bir canlı olduğunun en iyi gösterir.


Yelken balığının özellikleri

Yelken balığı, görünüm olarak kılıç balığına çok benziyor olsa da vücut yapısı, lezzetli oluşu ve en önemlisi hız farkıyla kılıç balığına göre üstün özelliklere sahiptir. Boyları 1.5 m ve ağırlıkları 100 kg olabilmektedir. Doğal ortamlarında 13 yıl kadar yaşarlar. Yaşama alanı olarak Atlas Okyanusu ve Pasifik Okyanusu yoğunluk gösterir. Akdeniz sularında da yaşadığı da bilinmektedir. Hatta 2019 yılında Antalya'nın Kemer ilçesi kıyılarında mavi yelken balığı görüntülenmiştir. Mavi renkli yelken balıkları en çok tanınanı olsa da siyah ve beyaz renkli yelken balıkları da vardır. Siyah renkli yelken balıkları en hızlı ve en iri olanlarıdır.


Yelken balığının nesli tehlikede mi?

Yelken balığı çokça avlanan ve ticari değeri yüksek olan bir balık türüdür. Hem küresel ısınma hem de aşırı avlanma nedeniyle soyu tehlike altında olan balıklar arasındadır. Yaşadığı habitatta hızlı olmasından dolayı doğal düşmanı olabilecek özellikte bir canlı yoktur. En büyük düşmanı ise, kontrolsüz biçimde avlanan ve onun yaşam alanlarını yaşanmaz hale getiren insanoğludur. 

Tags :-

Yorum Gönder

0 Yorumlar