Comments

bilgigetir.blogspot.com içinde arama yapın...

Barok mimari ile inşa edilmiş 5 ünlü yapı

Barok mimari, 16. ve 18. yüzyıllar arasında özellikle Avrupa'da moda olmuş ve buradan tüm dünyaya yayılmış olan bir mimari akımdır. Bu dönemin mimarları ve sanatçıları bina tasarımlarını ve süslemelerini yaparken abartıyı, gösterişi, büyüklüğü ve krallıkların gücünü en ön planda tuttular. Bu dönemdeki karakteristik mimari özellikler arasında büyük süs havuzları, geniş ve gösterişli avlu ve bahçeler, süslemeli yüksek duvarlar, mitolojik heykeller ve mitolojik resimler yer alıyordu. Bu yazımızda sizlere Avrupa'da barok tarzında yapılmış beş gösterişli yapıyı kısaca tanıtmaya çalışacağız.

Versay Sarayı - Fransa


Versay Sarayı, gösterişin ve büyüklüğün ön planda tutulduğu barok mimarinin en gösterişli örneğidir desek abartmış olmayız. Ayrıca I. Dünya Savaşı'nı sonlandıran Versay Barış Antlaşması’nın bu sarayda imzalanmış olması bu saraya ekstra olarak tarihi bir anlam da kazandırıyor. Yapımına 1661 yılında başlanan Versay Sarayı'ndaki binaların projeleri Louis La Vau ve Jules Hardouin-Mansart tarafından çizilmiştir. İç dekorasyonunu Charles le Brun yaparken, bahçeler bölümü  ise ünlü peyzaj mimarı Andre Le Notre tarafından tasarlanmıştır. Paris'in simgelerinden biri olarak kabul edilen Versay (Versailles) Sarayı'nın bahçesi ve avlu kısmı büyüklüğü ve güzelliğiyle görülmeye değer özellikler barındırır. Fransız Devrimi'ne kadar Fransa Krallığı'nın merkezi olan Versay Sarayı günümüzde müze olarak kullanılıyor ve her yıl milyonlarca turist burayı ziyaret ediyor. 


Rezidans Würzburg - Almanya


1981 yılında UNESCO Dünya Mirası Listesi'ne alınan Rezidans Würzburg, barok mimari tarzında inşa edilmiş yapılardan en dikkat çekenlerinden biridir.  Yapımına 1719 yılında yapımına başlanmış 1780 yılında tamamlanmıştır. Bahçesinin genişliği ve güzelliği görülmeye değerdir. Binanın tavanına çizilmiş olan devasa fresk işlemeler göz alıcı bir güzelliğe sahiptir.. Almanya’nın Würzburg şehrinde bulunan yapı, ismini de bu şehirden almaktadır.

Trevi Çeşmesi - İtalya 


Roma'nın merkezinde bulunan ve içinde  Poseidon, Demeter ve Hygieia heykellerinin yer aldığı ve  "aşk çeşmesi" olarak ün yapmış bu yapı, barok mimarinin güzide örneklerinden biridir. Bu ünlü yapı, kitaplara, filmlere ve hikayelere konu olmuştur.  Roma seyahatlerinin vazgeçilmez duraklarından biri olan Aşk Çeşmesi’nin yapımına 1732 yılında başlanmış ve yapı yaklaşık 20 yılın sonunda 1752 yılında tamamlanmıştır. Roma şehrine seyahat edenlerin ilk uğrak yerlerinden olan bu yapının havuzuna gelen ziyaretçiler tarafından bol miktarda dilek parası atılmaktadır. 

Madrid Kraliyet Sarayı - İspanya 


İspanya'nın başkenti Madrid'in merkezinde bulunan Kraliyet Sarayı, İspanya Kraliyet Ailesi'nin ikametgahı olarak kullanılmaktadır. İspanya’da sembolik te olsa bir anlam taşıyan kraliyet kavramının çok güçlü olduğu bir zaman diliminde yapılan saray, dünya çapında bir üne sahiptir. Avrupa'daki saraylar arasında en büyük saray olma özelliğini taşır. Madrid Kraliyet Sarayı'nın iç kısımlarında, barok mimarinin en belirgin özelliklerinden olan görkemli bir dekorasyon dikkat çeker. Sarayın içinde Goya ve Caravaggio gibi ünlü ressamların çok değerli eserleri de yer alır.
 

Blenheim Sarayı - İngiltere


Barok mimarinin en dikkat çekici başyapıtlarından biri de Blenheim Sarayı, İngiltere'nin Oxfordshire bölgesinde Woodstock'ta bulunan bir yapıdır. Burası mimari açıdan ünlü olduğu kadar bir döneme damga vuran politikacı Sir Winston Churchill'in doğduğu ve büyüdüğü saray olarak ta tanınır. İçinde bulunan tablolarda ve fotoğraflarda Churchill'in hayatından kareler yer alır. Tarihe ışık tutan bu yapı, ihtişamıyla da nefes kesici bir güzelliğe sahip ve İngiltereye yapılacak seyahatlerde mutlaka görülmesi gereken bir yerdir.

Yorum Gönder

0Yorumlar
* Lütfen konu dışı yorum yazmayınız. Yorumlar editör onayından sonra yayınlanacaktır.

Top Post Ad

Ads Section