Anlaşmalı boşanma nedir, boşanma protokolü nasıl hazırlanır?

Her evliliğe başlarken en öncelikli amaç birlikte bir ömür boyu yaşamak olsa da evliliklerin bir kısmı maalesef boşanma ile sonuçlanabiliyor. Açılan boşanma davalarında "anlaşmalı boşanma" bu türden davaların önemli bir bölümünü oluşturuyor.


Evliliklerini anlaşmalı şekilde sonlandıracak çiftlerin, bu konuda her türlü pürüzü kendi aralarında gidererek anlaşmaları ve anlaşma şartlarını da yazılı bir protokole döküp imzalamaları gerekir. İmzalı bu protokolü inceleyen Aile Mahkemesi Hakimi evlilik hakkındaki kararını daha hızlı bir şekilde verebilir.

Anlaşmalı boşanma ne demektir?

Eşlerin evliliğin sonlandırılması için gerekli tüm şartları yazılı olarak ortaya koydukları ve imza altına aldıkları boşanma davası türü, anlaşmalı boşanma olarak tanımlanır. Türk Medeni Kanunu 166/3 maddesi anlaşmalı boşanmayı düzenler. Anlaşmalı boşanma davasının sonuçlanabilmesi için,
  • Evliliğin en az 1 yıldır sürüyor olması,
  • Eşlerin serbest iradeleri ile boşanmayı istemeleri,
  • Boşanma neticesinde ortaya çıkacak mali konularda eşlerin anlaşmış olmaları,
  • Varsa çocukların vesayeti ve ihtiyaçları konusunda anlaşmaya varılması,
  • Tüm bunların yazılı metne dökülerek imzalanması,
  • Hakimin tarafları dinleyerek kararların özgür iradeleriyle alındığına dair kanaatinin oluşması gerekir.
Anlaşmalı boşanma davaları, eşlerin kendi özgür iradelerine üstünlük tanıyan yasal bir düzenlemedir. Buradan her isteyen anlaşmalı şekilde boşanabilir şeklinde bir sonuç çıkarılmamalıdır. Anlaşmalı da olsa karar verecek olan kişi, hukukun temsilcisi olan hakimdir. Anlaşmalı boşanma isteminde detayları inceleyen hakimin kanaati sonucu belirler. Hakim, evliliğin bitmesi yönünde karar verirse mahkeme ilamıyla evlilik sonlandırılmış olur.


Anlaşmalı boşanma protokolü nasıl hazırlanır?

Tarafların, boşanma ve boşanma sonucu ortaya çıkacak neticeler konusunda anlaşmış ve bunu bir protokol ile imza altına almaları gerekir. Bu protokol, boşanma dilekçesiyle ya da dava süreci içerisinde mahkemeye sunulmalıdır. Hazırlanacak protokol şu özellikleri taşımalıdır:
  • Protokol, yasalara, hukuk sistemine ve ahlaki normlara uygun olarak hazırlanmış olmalıdır.
  • Protokolde bulunan anlaşma maddeleri tarafların özgür iradelerini yansıtmalıdır.
  • Mal paylaşımı, nafaka ve velayet konularında kesin bir anlaşma olmalıdır.
  • Yazılan tüm hususlar açık ve net bir dille yazılmalıdır.
  • Boşanacak eşlere ve varsa çocuklara ait kimlik, adres, iletişim, nüfus kayıt bilgileri protokolde açıkça belirtilmelidir.
Anlaşmalı boşanma davasının problemsiz ve hızlı bir şekilde neticelenmesi için hazırlanacak protokol son derece önemlidir. Hatalı, kusurlu ya da eksik olarak hazırlanacak bir protokol, davanın uzamasına neden olabilir. Bu açıdan boşanma protokolünün hazırlanmasında alanında uzman bir avukatın danışmanlığına baş vurmak mantıklı bir yol olacaktır.
Tags :-

Yorum Gönder

0 Yorumlar