Comments

bilgigetir.blogspot.com içinde arama yapın...

Amazon'un yapay zekalı ev robotu Astro tanıtıldı

A.B.D menşeili e-ticaret devi Amazon tarafından Alexa işbirliğiyle geliştirilen ev robotu Astro, 1000 dolarlık bir satış fiyatı planıyla görücüye çıkarıldı. Yapay zekalı olan bu robotun dikkat çekici pek çok ileri teknoloji yetenekleri var.


Astro'nun en basit özelliği uzaktan kumanda ile kontrol edilebilmesi. Ev sahibi evde yokken yapabildikleri ise üstün bir yapay zeka yazılımının olmasını gerektiriyor. Astro, tam da böyle bir zeka yazılımına sahip . Bu akıllı ev robotunun yapabildiklerini okuyunca teknolojinin hangi boyutlara ulaştığını görebileceksiniz. İşte Astro'nun siz evde yokken yapabildikleri...

  • Evin tüm odalarını dolaşıp yanlış giden bir şeyler olduğunda sahibine haber verir.
  • Evde bulunan evcil hayvanlarınızın yem ve su ihtiyaçlarını karşılayarak onlara bakar.
  • Eve yabancı biri girdiğinde sahibine ve polise anında haber verir.
  • Cam kırılması ve yangın durumunda yüksek sesle siren çalar.
  • Evde bulunan yaşlılarda ani gelişen değişiklikleri tespit ederek acil yardım çağrısında bulunur.
  • Odalar arasında eşya taşır.
  • Müzik çalar ve sahibine görüntülü konuşma imkanı sunar.
  • Mutfakta yemek hazırlarken ona tarif sorabilir ya da küçük kasasına içecekleri veya ufak eşyaları koyarak evin küçük çocuğu gibi yemek masasına götürmesini isteyebilirsiniz.
Ev robotu teknolojisinin hayatımıza dahil olma süreci çok hızlı bir şekilde ilerlemeye devam ediyor. Uzmanların tahminlerine göre 10 yıllık bir süreç içerisinde yukarıda sıraladığımız özelliklerden çok daha fazlasını barındıran ev robotları evlerimizin içinde olacaklar.


Amazon tarafından yapılan Astro tanıtımında robottan rap hayranı bir insan taklidi yapması istendiğinde hemen hip-hop müzik çalarak kafasını sallamaya başladığı görüldü. Astro'nun sahibinin özel hayat endişeleri konusunda yardımcı olarak kullanılabilecek bir özellik için de henüz geliştirme aşamasının devam ettiği açıklandı.  Astro'nun girmemesi gereken yerlerin ayarlanabildiği "beni rahatsız etme" modu da bulunuyor. Robotun kamera ve ses özelliklerinin kumanda ya da manuel olarak tuşlarla kapatıldığında hareket kabiliyetini kaybettiği belirtildi.

Bu küçük robotun 1000 dolarlık satış fiyatıyla sadece ABD'de satışta olacağı, sınırlı üretim yapılacak ilk parti satışlarından sonra ise fiyatının 1500 dolara çıkabileceği öngörülüyor. Robot teknolojileri alanında ciddi pay almak isteyen Amazon, 5-10 yıl içerisinde dünyadaki her evde kendi robotlarının kullanılmasını istiyor. Teknoloji forum yazarlarından bazıları ise buzdolabını açarak içecek getirecek kolları olmayan bu robotun çok fazla tutulmayacağı görüşündeler.

Etiketler

Yorum Gönder

0Yorumlar
* Lütfen konu dışı yorum yazmayınız. Yorumlar editör onayından sonra yayınlanacaktır.

Top Post Ad

Ads Section