Comments

bilgigetir.blogspot.com içinde arama yapın...

SUV ne demektir, SUV ve Jip arasındaki farklar nelerdir?


Kullanımı oldukça artan ve adını sıkça duymaya başladığımız SUV araç ne demektir? Zorlu rotalarda ve doğada özgürce gezmeyi seven maceracı kişilerin tercihi haline gelen SUV'ları ve SUV ile Jip arasındaki farkları sizler için araştırdık.

SUV'un İngilizce açılımı Sports Utility Vehicle (Çok Amaçlı Sportif Araç) olarak tanımlanabilir. Bu araçlar, sıradan aile otomobillerinin gitmekte zorlanacakları, hatta gitmelerinin imkansız olduğu zorlu yol koşullarında konforlu bir sürüş deneyimi elde etmek amaçlı üretilmişlerdir. Hem ülkemizde  hem de diğer ülkelerde özellikle dağlık ve engebeli arazi koşullarında bulunmayı ve kamp hayatını seven kullanıcıların büyük çoğunluğunun tercihini SUV araçlardan yana kullanması bu sınıftaki araçların popülaritesini her geçen gün daha da artırıyor.


SUV araçların üretilmesindeki temel felsefe, büyük boyutlu arazi araçlarının kabiliyetlerini otomobil konforuyla birleştirmektir. Bu felsefeyle tasarlanan SUV araçlar, ideal aile aracı olarak tanımlanırlar ve engebeli arazilerde otomobillere göre kabiliyet açısından fark ortaya koyarlar. Yerden yüksek bir yapıya sahip olmalarına rağmen otomobile yakın konforlu sürüş deneyimi sunarlar. SUV modellere olan ilgi arttıkça üreticiler de ihtiyaç çeşitliliğine yönelmiştir. İhtiyaç çeşitliliğine göre SUV'ları kendi arasında  mini SUV, kompakt SUV, tam boy SUV ve genişletilmiş SUV olarak sınıflandırmak mümkün hale geldi. İlk iki sınsftaki SUV araçlar diğerlerine göre daha az yaşam alanı sunarlar. Büyük SUV'lar ise hem geniş bir bagaj hacmi hem de geniş bir yaşam alanı sunarlar. Bu sınıftaki SUV'lar genelde çocuklu aileler tarafından tercih edilirler. Büyük boyutlu SUV araçlarda 7 koltuk bulunabilir. 


Tasarım ve performans açısından kullanıcılarına oldukça fazla avantaj sunan SUV'lar bazen jip ile karıştırılabilirler. Oysa, SUV ile jip arasında çok belirgin farklar bulunur. Bu farkları şu şekilde sıralamak mümkündür:

  • Jipler dört çeker olarak üretilirken, SUV araçların çoğunlığu 4x2 olarak üretilirler.
  • Jiplerin motor hacimleri genelde 3.000 cc ve üzeridir. SUV’lar ise yakıt ekonomisi açısından  1200 cc motor hacminde bile olabilirler.
  • Jipler özel şasiler ile üretilirken,  SUV’lar ise otomobil veya kamyonet şasileri üzerine üretilebilir.
  • Jipler, SUV araçlara göre daha fazla yakıt tüketirler. ve vergileri daha yüksektir.

Etiketler

Yorum Gönder

0Yorumlar
* Lütfen konu dışı yorum yazmayınız. Yorumlar editör onayından sonra yayınlanacaktır.

Top Post Ad

Ads Section