Comments

bilgigetir.blogspot.com içinde arama yapın...

Suna Pekuysal Kimdir?

Türkiye'de hafızalardan silinmeyecek bir yeri olan usta tiyatrocu, dizi ve film oyuncusu Suna Pekuysal 24 Ekim 1933 tarihinde İstanbul'da dünyaya geldi. 75 yıllık hayatının 54 yılını tiyatro ve sinemaya adayan ünlü sanatçımızı 22 Temmuz 2008 tarihinde kaybettik.

Asıl adı Suna Belener olan usta oyuncu, İstanbul Belediye Konservatuvarı Şan ve Bale Bölümü'nde eğitimine devam ederken, 1949 yılında İstanbul Şehir Tiyatrosu'nun çocuk bölümünde Kadri Ögelman'ın sahneye koyduğu  ''Artist Aranıyor'' adlı tiyatro oyununda sanat yaşamına ilk adımını attı. Takvimler 1952 yılını gösterdiğinde, Suna Pekuysal artık İstanbul Şehir Tiyatrosu dram bölümünün  kadrolu oyuncusu olmuştu.1964'te tiyatro sanatçısı Ergun Köknar ile evlenen Suna Pekuysal, 1973 yılında  Sait Ali ismini verdikleri bir erkek çocuk dünyaya getirdi.

Suna Pekuysal'ı tanıyanlar onun omurgasında eğrilik olduğunu bilirler. 1973 yılında oğlu Sait Ali'yi dünyaya getirmeden önce omurgasından sakatlandı. Ardından gerçekleşen doğum ise sanatçının omurgasında bir daha düzelemeyecek şekilde hasara neden oldu.

Türkiye'de sanat yaşamında bir klasik haline gelen "Lüküs Hayat" adlı müzikal operetinde 1984-1998 yılları arasında tam 14 yıl boyunca Zihni Göktay ile beraber oynayan Suna Pekuysal, Lüküs Hayat'ın ardından emekliye ayrılır. Usta oyuncu, 250'den fazla tiyatro oyunu ve 100'den fazla sinema filmi ile gönüllerimizde ve hafızalarımızda büyük bir yer edinmiştir.

Suna Pekuysal'ın sanat yaşamında tiyatro, dizi ve sinema filmi arasında ayrım yapmak gerçekten imkansızdır. Yer aldığı tüm projelerde ustalığını gösteren sanatçımızın yer aldığı projeler içinde 1971 yapımı "Keloğlan" filminde üstlendiği Keloğlan'ın annesi rolü, en unutulmaz olanıdır.

2002 yılında ATV'de yayınlanan Yeter Anne dizisindeki anne rolüyle seyirciyi ekrana bağlamayı başarmıştır. Bu dizi dışında Avrupa Yakası, Ekmek Teknesi, Yalancı Yarim, Çapkın ve Hayat Bilgisi isimli ünlü dizilerde de rol almıştır. Suna Pekuysal'ın rol aldığı son dizi yapımı ise 2006-2007 yıllarında çekilen ve Barış Akarsu'nun hayatını kaybetmesiyle yarıda kesilen Yalancı Yarim isimli STAR TV kanalındaki dizidir.

Suna Pekuysal'ın aldığı ödüller:

  • 1980 Avni Dilligil Ödülü (Tırpan)
  • 1980 Ulvi Uraz Ödülü (Tırpan)
  • 1986 Sanat Kurumu Ödülü (Lüküs Hayat)
  • 1987 İsmail Dümbüllü Ödülü (Lüküs Hayat)
  • 1998 Afife Jale Tiyatro Ödülleri
  • 1998 Nisa Serezli ''Yaşam Boyu Başarı Ödülü''
  • 2000 Belkıs Dilligil Onur Ödülü
  • 2001 38. Antalya Altın Portakal Film Festivali ''Yaşam Boyu Onur Ödülü''
  • 2003 Muhsin Ertuğrul Tiyatro Emek Ödülü.

17 Temmuz 2008 günü evinde talihsiz bir şekilde düşerek kalça kemiğini kırdı. İstanbul Tıp Fakültesinde tedavi altına alındı ve uzun süren bir ameliyat geçirdi. Ameliyat sonrasında yoğun bakıma alınan Pekuysal, solunum cihazına bağlandı. Usta sanatçımız, 22 Temmuz 2008 günü hayata veda etti.

Etiketler

Yorum Gönder

0Yorumlar
* Lütfen konu dışı yorum yazmayınız. Yorumlar editör onayından sonra yayınlanacaktır.

Top Post Ad

Ads Section