Comments

bilgigetir.blogspot.com içinde arama yapın...

Semizotunun faydaları nelerdir, semizotu bitkisi nasıl kullanılır?

Doğal ortamında  kendiliğinden yetişen, gerek mutfaklarda gerekse bitkisel tedavi amacıyla kullanılabilen pek çok faydalı bitki sayılabilir Bu bitkilerden birisi de kendisine özellikle güneydoğu mutfağında çokça yer bulabilen semizotudur. Semizotu farklı pek çok bölgede farklı isimlere sahiptir. Gaziantep yöresinde pirpirim diye anılırken başka yörelerde purslane veya semizebe gidi isimler de alabilmektedir Peki semizotunun faydaları nelerdir? Semizotu bitkisi ne işe yarar ve nasıl kullanılır? Sizlerle semizotu hakkında merak edilen detayları paylaştık.


Semizotu hem ekşi hem de tuzlu yapısı ile bilinen yeşil yapraklı ve çok tanınan bir bitkidir. Pazar tezgahlarında bolca bulabileceğiniz, mutfaklarda hak ettiği yeri almaya çalışan ekşimsi ve hafif tuzlu yapısıyla lezzetli bir bitkidir. 


Semizotunun özellikleri nelerdir?

Semizotu, semizotugiller ailesine mensup otsu bir bitkidir. Oval, pürüzsüz ve etli yapraklara sahip olan semizotu, gövdesi odunsu olmadığından toprakta yatay durur. Olgunlaştığında kırmızı ve sarı renk karışımında sapları bulunur. Çiçekleri ise sarı renklerde açar. Semizotu yaz aylarında yetişmektedir. Bahçelerde bolca üretimi yapılan semizotuna doğal ortamlarda da rastlanır. Yabani ortamında kendiliğinden yetişen semizotu çok faydalıdır. 

Halk arasında semizebe olarak da bilinen semizotu genellikle her yerde bulunabilen bir sebze çeşididir. Nisan ve Mayıs ayındaki yağmurlardan sonra verimini hızlıca arttırır ve pek çok yemek ve salatada yerini alır. En fazla 30 santimetreye kadar uzar. Toprak altında tüm dalları ile birlikte yayılır ve etli yapraklara, kalın damarlı dallara ve tohumlara sahiptir. 

Küçük yeşil yaprakları ve sapları yenebilir. Bu sebzeden  çiğ yada pişmiş olarak sofralara özel bir lezzet eklenebilir Çiği tüketildiğinde pişirilmiş haline göre çok daha fazla fayda sağlar.  Semizotu özellikle Omega-3 açısından çok zengindir. Et tüketmeyen kişiler bu sebze ile Omega-3 vitamin ihtiyaçlarını karşılayabilirler. 

Semizotu çinko, demir, potasyum, manganez, bakır, magnezyum ve kalsiyum mineralleri açısından da zengin sayılabilecek bir sebzedir. Vücudumuzun ihtiyacı olan bu önemli minerallerin alınması açısından semizotu tüketmek çok önemlidir. Güçlü antioksidan bileşenlerine de  sahip olduğu için bağışıklık sistemimizin kuvveti ve zindelik için semizotu bitkisi tüketilebilir. Kalorisi en düşük sebzeler arasında olması sebebiyle diyet listelerinde bolca yer bulur. Yüksek lif oranıyla acıkmayı geciktirir ve tokluk hissi verir. 


Semizotu Bitkisi Nasıl Tüketilir? 

Kalınlaşmamış saplar ve henüz tam irileşmemiş yapraklar olan hali en lezzetli olduğu zamanlardır. Mayhoş bir tada sahip olmasından dolayı  yaz mutfaklarında yoğurtla beraber serinletici bir meze olarak tüketimi çok yaygındır.

Karışık mevsim salatalarında oldukça lezzetli olan semizotu bitkisi ıspanak gibi pişirilerek sarımsaklı yoğurtla birlikte servis edilebilir Semizotu bitkisi yalnız başına çiğ olarak rahatça tüketilebilir veya balık yanına meze olarak ta konulabilir. İri bir şekilde temizlendikten sonra limon ile servis edildiğinde hem lezzetli hem de besleyici olur. Tüm bunlar dışında tek başına yıkayıp yemeniz de mümkündür. 


Semizotu Nerelerde Yetişir? 

Semizotu bitkisinin ana vatanı Asya kıtasıdır. Semizotunun ilk bulunduğu ülke ise Hindistan'dır. Anadolu topraklarında hemen her bölgede doğal olarak yetişmektedir. Evlerin bahçelerinde de kendiliğinden yetişir. Sağlık açısından çok faydalı olması ve mutfaklarda yer bulması nedeniyle son yıllarda üreticiliği de yaygınlaşmıştır artmıştır. 

Semizotu sonbaharda tohumlarını döker ve ilkbaharda yeşererek çoğalır. Doğal ortamında  çok çabuk çoğalan bir bitki dürüdür. Özel yetiştirilen semizotları ise açık yeşil yapraklıdır. Tohum vermeden önce toplanarak salatalarda ve yemeklerde tüketilir. 


Semizotunun Zayıflatma Özelliği Var mıdır?

Hafif ve mayhoş tadı ile çok tercih edilen semizotu, Omega-3 yağ asidi bakımından oldukça zengindir. Yoğurt ile beraber tüketildiğinde mükemmel bir lezzet oluşturur. Semizotu sebzesi kilo verme konusunda "bulunmaz bir nimet" olarak nitelendirilebilir. Semizotu yüksek lif ve kalori değerinin düşük olmasının yanı sıra besin değeri çok yüksek bir sebzedir. Sadece kilo vermek değil, verilmiş kiloların geri alınmaması konusunda da yararlıdır. Kilo vermek ya da kilosunu korumak isteyenlerin çiğ olarak bolca tüketilmesi tavsiye edilir.
Etiketler

Yorum Gönder

0Yorumlar
* Lütfen konu dışı yorum yazmayınız. Yorumlar editör onayından sonra yayınlanacaktır.

Top Post Ad

Ads Section