Comments

bilgigetir.blogspot.com içinde arama yapın...

Otoyol Hipnozu Nedir, Uzun Yolda Nelere Dikkat Edilmelidir?

Uzmanların uzun yola çıkacak araç sürücüleri için yaptığı en önemli uyarılardan biri de "otoyol hipnozu" olarak bilinen sürücünün yol farkındalığının azaldığı bilinç durumudur. Güvenli sürüş için oldukça büyük riskler taşıyan bu durumu önlemek için yapılması gerekenleri ve alınması gereken tedbirleri sizler için araştırdık.

Arabanızla uzun bir yolculuk yapacaksanız aracınızın bakımlı olması kadar kendinizi bu yolculuğa hazırlamak da büyük önem taşır. Otoban hipnozu, yol hipnozu ya da otoyol hipnozu adları ile bilinen bilinç durumu, yolculuğun monotonluğu nedeniyle beyninizin transa benzer bir duruma geçmesi olarak tanımlanabilir. Öyle ki, kendinizi başka bir mekanda birileriyle birlikte olarak görebilirsiniz veya karşınızdaki bir dağ ile konuşabilirsiniz. Bunlar otoyol hipnozu sırasında beyninizin yaşayabileceği ekstrem örneklerdir. Bu örnekler çoğaltılabilir.

Güvenli bir sürüş açısından bu trans durumuna hiç girmeyecek şekilde hazırlık yapmalı ve sürüş şartlarınızın monotonluğunu gidermeniz gereklidir. Bunun için yapmanız gerekenleri maddeler halinde şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Uzun bir yolculuk yapacaksanız, yola çıkmadan önce uykunuzu fazlasıyla aldığınızdan emin olun.
  • Seyahat öncesinde ağır, özellikle de yağlı yemek yemeyin.
  • Gözlerinizin bir noktaya takıldığını ve göz kapaklarınız ağırlaşmaya başladığını hissettiğiniz anda hiç vakit kaybetmeden aracı güvenli bir yerde durdurun ve dışarı çıkarak temiz hava alın. Gerekirse kısa bir yürüyüş ve el-yüz yıkaması yapın.
  • Yolculuk esnasında sık sık camı açarak temiz hava almaya çalışın.
  • En fazla 2 saat araç kullandıktan sonra kısa molalar verin ve 24 saat içinde 8 saatten fazla araç kullanmayın.
  • Araçta ikinci bir sürücü varsa 2 saatin sonunda vereceğiniz molada sürücü değişimi yapın.
  • Araçta yol boyunca dinleyeceğiniz müziklerin farklı tarzlarda olmasına dikkat edin. Listelemeniz aynı tarz ve aynı hareketliliğe sahip müziklerden olmasın.
  • Araç kullandığınız esnada trafiği tehlikeye atmayacak şekilde bir şeyler atıştırın, su için hatta özellikle ekşi bir şeyler yemeye çalışın.
Etiketler

Yorum Gönder

0Yorumlar
* Lütfen konu dışı yorum yazmayınız. Yorumlar editör onayından sonra yayınlanacaktır.

Top Post Ad

Ads Section