Comments

bilgigetir.blogspot.com içinde arama yapın...

Okul başlamadan ilk adım göz muayenesi


Ülkemizde pandemi nedeniyle uzun süre aksamaya uğrayan okul eğitiminin 2021 yılının Eylül ayının ilk haftasında tekrar başlaması planlanıyor. Okullardaki eğitimin tekrar eski günlerindeki gibi devam etmesi toplumdaki her birey tarafından özlem ve heyecanla bekleniyor. Çocukların zorlu bir süreçten sonra okula adaptasyonlarını kolaylaştırmak ve başarılarının artmasına yardımcı olmak amacıyla atılması gereken en önemli adımlardan biri de okullar açılmadan onları göz muayenesine götürmek.

Okuldaki eğitimi sırasında görme ile ilgili problemler yaşayan çocuklarda özgüven eksikliğiyle gelen başarı düşüklüğüne çok sık rastlanıyor. Uzmanlar, çocukların okula başlamadan önce mutlaka göz muayenesinden geçirilmesini ve sorun varsa gerekli tedavinin vakit geçirilmeden uygulanmasını tavsiye ediyorlar.


Çocuklarda okul öncesi dönemde % 5-10 arasında görme ile ilgili problemler yaşanırken, okul dönemindeki çocuklarda bu oran % 25'e kadar yükseliyor. Çocuklarda ileride oluşabilecek görme problemlerinin önüne geçebilmek için ilk muayenenin 6 aylık iken, ikinci muayenenin 3 yaşında iken ve diğer muayenenin de okula başlamadan önce yapılması gerekiyor.

Göz problemleri en çok okul döneminde ortaya çıkıyor

Okul öncesi çocukluk döneminde fark edilmeyen görme problemleri özellikle okul döneminde kendini belli ediyor. Ebeveynlerin evde çocukların görme ile ilgili davranışlarını izlemesi her zaman doğru sonuç veremeyebilir. Örneğin televizyonu çok yakından izleyen bir çocukta göz bozukluğu olmayabilir. Çocuktaki sık göz kırpması, deftere ve kitaba yakından bakması, gözlerini sık kaşıması gibi davranışların da detaylı incelenmesi gerekiyor.


Göz problemlerinden bazıları doğuştan gelirken, bu rahatsızlıklardan bazıları hiç fark edilmeden ilerlemeye devam edebiliyor. Okul öncesi dönemde teşhis edilerek tedavi edilmesi gereken göz tembelliği ve göz kayması problemleri bu rahatsızlıklardan en çok rastlanılan türleri arasında yer alıyor. Hipermetrop doğumla beraber gelişirken, miyop ise genellikle okul döneminde ortaya çıkıyor. Bu nedenle periyodik olarak göz muayenesi yapılması ileride çıkabilecek görme problemlerinin ortaya çıkmaması için büyük önem aşıyor.

Çocuklarda görme probleminin belirtileri

Okul çağı çocuklarında baş ağrısı, yorgunluk, uyku hali ve kitap okuma isteksizliği gibi olguların temel sebebi göz problemleri olabilir. Bu şikayetler sonucunda okula karşı isteksizlik, ders çalışmayı istememek ve ödev yapmada tembellik gibi sorunlarla karşılaşılabilir. Görme problemi olabileceğine dair bir kaç belirti şu şekilde sıralanabilir:
  • Göz kapağı düşüklüğü
  • Gözlerde çapak oluşumu
  • Gözlerde yaşarma
  • Okuma esnasında parmakla takip etme
  • Göz titremesi
  • Gözlerde kayma
  • Gözlerde şişlik meydana gelmesi

Çocuklarda gözlük seçimi

Günümüzde bilgisayar, akıllı telefon ve tablet gibi teknolojik araçların kullanımı çocuklar arasında oldukça yaygınlaştı. Çocukların bu cihazların kullanım süreleri ve cihaza olan yakınlık konusunda ebeveynlere oldukça fazla sorumluluk düşüyor. Çocuğun gözlük kullanması gerekiyorsa mutlaka göz yapısına uygun olmalı ve ultraviyole ışınlara karşı koruma filtresi içermelidir.
Etiketler

Yorum Gönder

0Yorumlar
* Lütfen konu dışı yorum yazmayınız. Yorumlar editör onayından sonra yayınlanacaktır.

Top Post Ad

Ads Section