Okul alışverişlerinde velilerin dikkat etmesi gerekenler


Yüz yüze eğitimin başlayacağının açıklanmasının ardından öğrenciler ve veliler için alışveriş yapma telaşı başladı. Okul için yapılacak alışverişlerde kalitesiz ve sağlığı tehlikeye düşürebilecek ürünler konusunda Ticaret Bakanlığı yetkilileri tarafından dikkatli olunması yönünde açıklamalar geldi. Üreticisi belli olmayan ve merdiven altı olarak tabir edilen ürünlerin satın alınması öğrencilerin sağlıklarını olumsuz yönde etkileyebilir. Bu riskleri en aza indirmek için sahadaki denetimlerini artıran Ticaret Bakanlığı yetkilileri, alınacak ürünlerde mutlaka CE uygunluk etiketinin olup olmadığına dikkat edilmesini istediler. Bu günlerde "hassas tüketiciler" olarak nitelendirilen bebekler, çocuklar ve öğrenciler için yoğun bir alışveriş sürecine giriyoruz. Ürünlerin, insan sağlığı, can ve mal güvenliği açısından taşıması muhtemel risklere karşı herkesin çok daha fazla dikkatli olması gerekiyor.


Ticaret Bakanlığı yetkilileri tarafından güvensiz bulunan ürünlerin tespit edildikten sonra firmalar tarafından duyurularının yapılması sağlanıyor. Buna ek olarak Güvensiz Ürün Bilgi Sisteminde (GUBİS) ilan edilerek tüketicilerin hızla bilgilenmeleri sağlanmaktadır. Söz konusu kontrol sistemine ulaşmak için,  www.guvensizurun.gov.tr ve www.gubis.gov.tr adresli internet sitelerini ziyaret edebilirsiniz. Bakanlık tarafından ürün güvenliği denetimleri titizlikle yapılmakla beraber kontrolün etkinliğinin artması için ebeveynlere ciddi sorumluluk düşmektedir. Anne ve babaların çocukların sağlıklı yetişmesi için ürün alırken bilinçli olmaları ve aldıkları ürünlerin güvenli olup olmadığını sorgulamaları büyük önem taşır.

Alışveriş sırasında veliler nelere dikkat etmeliler?

  • Kırtasiye ve okul ihtiyaçları için alınacak ürünlerde üreticinin ya da ithalatçı firmanın açık adresi ve iletişim bilgileri olmalıdır.
  • Kırtasiye ürünlerinde (özellikle boya kalemlerinde) CE işareti ve "EN 71 standardına uygundur" ibaresi bulunmalıdır.
  • Oyuncak şeklinde üretilmiş veya oyuncak niteliği taşıyan kırtasiye ürünlerinin üzerinde hangi yaş grubuna uygun üretildiği bilgisi bulunmalıdır. 
  • Sprey boyalar ve yapıştırıcılar mutlaka su bazlı olmalı ve içeriğinde solvent bulunmamalıdır.
  • Tekstil ve ayakkabı ürünleri üzerinde yer alan etiketler ve işaretler Türkçe yazılmış ve kolay okunabilir büyüklükte olmalıdır.
  • Satın aldığı ürünün güvensiz olduğunu tespit eden veli, Ticaret Bakanlığı'nın ALO 175 Tüketici Danışma Hattı'na 7 gün 24 saat boyunca başvurabilirler.

Tags :-

Yorum Gönder

0 Yorumlar