Notebooklarda meydana gelen en pahalı 5 arıza ve çözümleri

Bu yazımızda notebook kullanımınızda karşılaşabileceğiniz problemleri ve çözüm önerilerini listeledik...


Notebookların anakart ve bileşenlerindeki arızalar


Notebooklarda meydana gelen arızalar içerisinde en çok masraf çıkaran arızalar, anakart ve anakart bileşenlerinde oluşan arızalardır. Notebooklarda kullanan anakartı, masaüstü bilgisayarlardaki anakartı değiştirdiğiniz gibi işlem yaptıramazsınız. Çünkü masaüstü bilgisayarlarda anakart türü ve fiyatı hakkında tercih yapabilecek durumunuz varken, notebookların anakartları ve bileşenleri notebook üreticisi tarafından üretilir. Bu değişim ihtiyacınız eğer garanti kapsamı dışında ortaya çıkmışsa süreç daha zorlu bir hal alır. Çünkü notebook anakartlarının değişimi aynı notebookun ikinci el fiyatlarından daha yüksektir. Böyle bir değişim yerine yeni bir notebook edinmeyi düşünebilirsiniz.

Notebook işlemci arızaları

Notebooklarda işlemci arızası olduğunun en çok rastlanılan belirtileri, ekranda hiç görüntü oluşmaması, performans azalması, dosya kopyalamada hatalar şeklinde yazılabilir. İşlemci arızalarında anakart arızası kadar can sıkıcı değildir. İşlemci arızaları tamir edilerek çözülmez. İşlemcinin mutlaka değiştirilmesi gerekir.  Fanların arızalı olması, elektrik şebekesindeki voltaj dalgalanmaları, bağlantı yerindeki fiziki kopma ve eğilmeler işlemcilerin arızalanmalarına yol açabilir. Özellikle fanların arızalanması, işlemcilerin aşırı ısınma sonucu bozulmasına ve stabilitesini kaybetmesine yol açabilir.


Notebook ram arızaları


Notebooklarda mavi ekran, kilitlenme, işletim sisteminin kararsız bir yapıya girmesi ve kopyalama hatalarıyla kendini gösteren arızalardır. Ram arızaları da tamir edilemez. Bu nedenle değiştirmekten başka bir çözüm yolu yoktur. Ram, notebooklarda en genel kullanım alanına sahip parçadır. Notebookunuzun desteklediği ram, sd, ddr, ddr2, ddr3 gibi ramlardan biriyse çok fazla notebook modelinin yapısında var olduğu ve piyasada kolayca bulabileceğiniz anlamına gelir. Arıza durumunda kolayca ve ucuz olarak temin edilebilecek parçadır. Bazı notebook modelleri ise her ram türüyle çalışmayabilir. Hangi notebookun hangi marka ramla çalıştığına üreticinin kitapçığından ya da web sitesinden bakılabilir veya  bir teknik servisten bilgi alınabilir.


Notebook çipset arızaları


Çipsetler anakartın beyni gibi işlev gören köprülerdir. Notebooklarda kuzey ve güney köprüleri olmak üzere iki çipset bulunur. Bu çipler arızalandığında genellikle ya görüntü hiç gelmez, ya da klavye, mause, wireless, toucuhpad gibi bileşenler çalışmaz. Çipset arızaları genellikle anakartı komple değiştirmeyi gereken arızalardır. Çipset arızası durumunda teknik servise başvurduğunuz zaman size bunun tamir edilebileceği ve hatta bu konuda garanti verileceğini söyleseler bile aklınızın bir tarafında anakart değişiminin olması gerekir Durum geçici olarak düzelir ancak bir süre sonra % 90 'ın üzerinde bir ihtimalle geri dönülmez bir hal alır. Ancak, anakartı değiştirmekse  geriye kalan % 10 ihtimali denemek gerekir.

Notebook ekran kartı arızaları

Ekran kartı görüntü işlemeden sorumlu kartıdır. Ekran kartının arızalandığının en belirgin göstergeleri, ekranda çizgi oluşması, karışık ve bulanık görüntüdür. Notebookunuzu harici bir ekrana bağladığınızda harici ekranda da aynı şikayetler devam ediyorsa bu durum, ekran kartınızın arızalı olduğu anlamına gelir.  Ekran kartınız, anakartınızla tümleşik yapıda değilse ekran kartınızı değiştirerek sorunu çözebilirsiniz. Pek çok notebook modeli anakartlarda olduğu kendine özgü ekran kartı kullanır. Ekran kartı değişimi de pahalı arızalar kategorisi içinde yer alır. Ekran kartınız, dahili bir kart ise durum daha vahim bir hal alabilir. Çoğu ekran kartı arızası, kartın çipi değiştirilerek giderilebilir.

Tags :-

Yorum Gönder

0 Yorumlar