Comments

bilgigetir.blogspot.com içinde arama yapın...

Kendini tamamen yenileyebilen hayvan : Aksolotl


Suda yaşıyor ama balık değil, kertenkeleye benziyor ama o da değil. Kaybettiği uzuvları yeniden çıkıyor, zarar gören iç organlarını dahi yenileyebiliyor. Bu özelliği de kertenkeleden farklı kılıyor. Bahsettiğimiz hayvan, kaplan semenderi grubuna üye olan ve  Meksika köstebek semenderlerinin en bilinen canlısı olan Aksolotl. 


Bu hayvanı özel yapan şey, dokuların ve vücut bölümlerinin kendini yenileyebilme kapasitesi açısından en yetenekli hayvan olmasıdır. Aksolotların tıp dünyasını heyecanlandıran özelliği iç organlarını yenileyebilme yeteneğinin olmasıdır. Bu hayvandan, İstanbul'daki Medipol Üniversitesi Araştırma Merkezinde 1000 adetten fazla bulunmaktadır. Araştırmacılara göre bugün tedavisiz olarak bilinen pek çok hastalık ve travma, bu hayvan sayesinde tedavi edilebilir duruma gelebilir. Aksolotların, kendi iç organlarında, özellikle kalp ve beyinlerinde onarım yapabilmesi, bilim insanlarının önüne bir yol haritası verdi. Amasız hastalıkların çaresinin bu hayvanlarda olup olmadığını zaman ve bilimsel çalışmalar gösterecektir.


Bu hayvanların yaklaşık 15 yıl ömür süreleri var. Hayvanın bacağı kökünden kesildiğinde 1 hafta içinde bacağın kesildiği noktada bir tomurcuk oluşuyor. Tomurcuk, zaman içinde uzantı haline dönüşüyor ve parmaklar çıkmaya başlıyor. Kesildikten yaklaşık iki ay sonra ise eskisiyle bire bir aynı olan ayak tamamlanmış oluyor. Uzuvların yenilenmesi özelliği kısmi olarak kertenkelelerde ve deniz yıldızlarında görülebiliyor. Bu canlının onlardan farkı ve insanlığın umudu olan yönü ise iç organlarında da onarım yapabilmesi. Günün birinde onun bu özellikleri kazanmasına neden olan mekanizmanın işleyişi anlaşılır ve bu sistem insanlara uygulanabilirse uzvu kopmuş bir insan ya da böbrek veya kalp yetmezliği çeken bir insan sağlığına tekrar kavuşabilir. 

Etiketler

Yorum Gönder

0Yorumlar
* Lütfen konu dışı yorum yazmayınız. Yorumlar editör onayından sonra yayınlanacaktır.

Top Post Ad

Ads Section