Comments

bilgigetir.blogspot.com içinde arama yapın...

Kariyer planlaması nasıl yapılmalı?


Kariyer konusunda bir çok kişinin yanlış bildiği şey kariyerin üniversite yıllarında planlandığıdır. Oysa kariyer planlamamız okuma-yazmayı ilk öğrenmeye başladığımız yıllardan itibaren başlar. Günlük hayatımızda yürüttüğümüz sosyal, akademik ve sanatsal faaliyetlerin tamamı kariyer gelişimimizi etkileyen unsurlardır.

Kariyer planlaması nedir?

Kişilerin bireysel  ihtiyaçlarını geleceğin gerekleri doğrultusunda geliştirecek yönde çaba harcaması ve gerekli olan yönlendirmeleri yapması, kariyer planlaması olarak tanımlanabilir. Bireyin ilgi, yetenek ve değer yargılarının farkında olarak, gelecekteki hayallerini ve hedeflerini gerçekleştirebileceği bir meslek yaşamına sahip olabilmek için yapacağı tüm planlama ve organizasyonlar, kariyer planlaması kapsamı içine girer. Genel anlamıyla ise hayatı planlama olarak ta düşünülebilir.

Kariyer planlamasının basamakları  nelerdir?

Kendini tanıma 

Kendinizi tanımanız, kariyer planlamadaki sürecinizin ilk aşamasıdır. Geleceğe dair isteklerinize karar vermeden önce nasıl biri olduğunuzu keşfetmeniz çok  önemlidir. İnsanın kendini fark etmesi, güçlü ve zayıf olan yönlerini belirlemesi, değerlerinin, ilgilerinin ve yeteneklerinin farkında olması kendisine gelecek için en uygun hedefleri belirlemesinde etkili rol oynar. Hangi konuda daha başarılı olduğunuzu, gelecekte neler yaparak mutlu olabileceğinizi, ilk olarak nereden başlayacağınızı ve çalışmalarınızdaki esas amacı belirleyebilmek için kendinizi iyi analiz etmeniz gerekir. Kendinizi daha iyi tanımak ilgi, yetenek ve değerlerinizin farkına varmak adına kariyer planlama ve mesleki yönlendirme konusunda uzman kişilerin danışmanlığında ölçek ve envanter uygulamaları yapabilirsiniz. Ailelerinizden ve öğretmenlerinizden , güçlü ve zayıf yönleriniz hakkında fikir alıp analiz yaparak kariyer planlamada izlemeniz gereken yolu belirlemeniz gerekir.

✅ Hedefinizdeki meslekleri tanıma

Gelecekte çalışmayı düşündüğünüz meslekleri yakından tanımak, mesleğin özelliklerini, çalışma koşullarını, gelir düzeyini bu mesleklerle ilgili düzenlenen kariyer günlerine katılım sağlayarak öğrenebilirsiniz. Hedefiniz olan meslekle ilgili detaylı araştırma yaparsanız gelecekte mutlu bir şekilde çalışma ihtimalinizi artırmış olursunuz.

✅ Hedefinizdeki meslekleri yerinde inceleme 

Hedeflediğiniz meslekler hakkında teorik araştırmalar yapmak ve teorik bilgiler edinmek elbette çok önemlidir. Ancak, o mesleği icra eden insanlarla iş ortamında bulunmak, onları çalışırken izlemek ufkunuzu daha da açacaktır.

✅ Kişisel özelliklerinize en uygun işi tespit etme 

Kariyer planlamanızdaki son aşamada diğer basamaklardaki analiz ve tespitlerinize dayanarak kişisel özelliklerinize en uygun mesleği bulmalısınız. Hatta, biraz ileri giderek bu mesleklerde bir kaç gün çalışma imkanı bulursanız bu, daha net bir karar vermenizde yardımcı olacaktır.

Etiketler

Yorum Gönder

0Yorumlar
* Lütfen konu dışı yorum yazmayınız. Yorumlar editör onayından sonra yayınlanacaktır.

Top Post Ad

Ads Section