Comments

bilgigetir.blogspot.com içinde arama yapın...

Hızlı karbonhidratların kilo aldırdığı efsanesi yalanlandı

"Yavaş sindirilen karbonhidratların" kilo vermek için "hızlı sindirilen karbonhidratlardan" daha iyi olmadığı tespit edildi.


Yeni bir araştırma, "hızlı sindirilen karbonhidratlar" olarak da bilinen glisemik indeksi yüksek gıdaların, glisemik indeksi düşük gıdalarla beslenmeye göre daha fazla kilo almanıza neden olmadığı sonucunu doğruladı. Hakemli akademik dergi Advances in Nutrition'da yayımlanan yeni bir çalışmada bilim insanları, beyaz ekmek veya alkolsüz içecekler gibi hızlı sindirilen karbonhidratları yemenin kilo alımına neden olma olasılığının daha yüksek olduğu ve "yağ depolamaya ve obezite riskini artırmaya yardımcı olduğu" iddiasını yalanladı.

Araştırmacılar, glisemik indeksin (GI) 1981 yılında "kan şekerini gıdaların tokluk üzerindeki etkisine göre sınıflandırmanın" veya vücudun karbonhidratları parçalama hızını anlamanın bir yolu olarak literatüre girdiğine dikkat çekti. Yaygın olarak desteklenen teoriyi test etmek için aynı yaştaki insanların içerisinde bulunduğu 2 milyon yetişkine ait verileri inceledi. Bilim insanları ayrıca, düşük GI diyetinin obeziteyi önlemede ve kiloyu azaltmada "daha iyi" olduğuna genel olarak inanıldığına dikkat çektiler ve bu, önceki çalışmalarda çelişkili sonuçlar verdi.

Ayrıca, düşük GI diyetinin daha fazla kilo kaybına yol açmadığı sonucuna varıldı.Sonuç olarak, "GI, karbonhidrat kalitesinin bir ölçüsü, vücut kitle indeksinin veya diyete bağlı kilo kaybının bir göstergesi olarak nispeten önemsiz görünüyor." Bu bulgular çalışmada bulundu ve analiz edilen 27 çalışmanın %70'i bireylerin ya benzer bir vücut kitle indeksine sahip olduğunu veya en yüksek GI'ye sahip grupta daha düşük bir vücut kitle indeksine sahip olduğunu gösterdi.

Arizona Eyalet Üniversitesi'nde spor bilimleri profesörü ve çalışmanın ortak yazarı Glenn Gaesser şunları söyledi: Popüler inanışın aksine, yüksek GI gıdaları tüketen kişilerin obez olma veya kilo alma olasılığı düşük GI diyet uygulayan kişilere göre daha düşüktür. Ayrıca bu diyeti uygulayanların kilo vermek için birçok fırsatı vardır. Sonuç olarak, çalışmanın ortak yazarlarından, St. Catherine Üniversitesi profesörü Julie Miller Jones, çalışmanın ana fikrinin “türü ne olursa olsun, karbonhidratların sağlıklı bir beslenme tarzının parçası olabileceği ve sağlıklı bir tabakta yer alabileceği” olduğunu ifade etti.

Kaynak   

Etiketler

Yorum Gönder

0Yorumlar
* Lütfen konu dışı yorum yazmayınız. Yorumlar editör onayından sonra yayınlanacaktır.

Top Post Ad

Ads Section