Comments

bilgigetir.blogspot.com içinde arama yapın...

İnterneti bulan kişi Sir Tim Berners Lee'nin başarı hikayesi

Şu an bu yazıyı okuyabiliyorsanız, internetin kim tarafından bulunduğunu daha önce mutlaka merak etmiş olmalısınız. World Wide Web (www)'in mucidi olarak tanınan Sir Tim Berners Lee'nin hayatında merak edilenleri ve interneti nasıl bulduğuyla ilişkili detayları sizlerle paylaşıyoruz.

Aslında ilk internetin temelleri 1950'li yıllarda Amerika'da atılmıştır. Sonrasında 60'lı ve 70'li yıllarda internet hızlı bir şekilde gelişmeye başlamıştır. Ancak o yıllardaki internet kullanımı günümüzdeki halinden çok farklı ve Küresel boyutlarda olamayacak derecede sınırlıydı. Günümüzde kullandığımız halini alması 1989 yılında mümkün oldu.. Bu nedenle internetin tam olarak icat edildiği yıl, 1989 yılı olarak kabul edilmektedir.

Sir Tim Berners Lee, 8 Haziran 1955 tarihinde Londra'da dünyaya gelmiş İngiliz mühendis ve bilgisayar bilimi profesörüdür. Oxford Üniversitesinde fizik eğitimi almıştır. 1989 yılına Cern laboratuvarlarında çalıştığı sırada Hyper Text Markup Language kelimelerinin kısaltması olan HTML kod dilini geliştirerek bugün internet olarak tanımladığımız Türkçesi "Dünya Çapında Ağ" olan World Wide Web (www) bilgi paylaşım sistemini kurdu ve gelişmesine katkıda bulundu. 1990 yılında ise dünyada ilk defa ağ tarayıcısı yazılımını kodlayarak kullanıma sundu.

1994 yılında ağ tarayıcılarına ait standartları belirlemesi amacıyla W3C'yi kurdu ve halen başkanlığını yürütmektedir. Berners-Lee, şu anda World Wide Web Consortium'un (W3C) başkanlığının yanında, MIT'de kıdemli araştırmacı ve Southampton Üniversitesi'nde bilgisayar bilimleri profesörü olarak görev almaktadır.

İnsanlık kültürüne yaptığı katkılarından dolayı İngiltere Kraliçesi tarafından 2004 yılında kendisine sör (sir) unvanı verilmiştir.

Etiketler

Yorum Gönder

0Yorumlar
* Lütfen konu dışı yorum yazmayınız. Yorumlar editör onayından sonra yayınlanacaktır.

Top Post Ad

Ads Section