Gümüşhane'de Gezilebilecek Muhteşem Güzellikte Yerler

Doğu Karadeniz'in iç kesimlerindeki görkemli dağlar arasında yer alan küçük bir ilimiz olan Gümüşhane'nin sınır komşuları Bayburt, Giresun, Erzincan ve Trabzon . Bu şirin ilimiz yüzölçümüne oranla oldukça fazla tarihi ve doğal güzelliklere sahip durumda. Gümüşhane seyahatinizde mutlaka gezmeniz gereken harika yerler hakkında kısa bilgilere göz atmanızda yarar var.

Limni Gölü Tabiat Parkı


Gümüşhane'de bulabileceğiniz muhteşem manzaralı doğal yerlerin arasında en bilineni Limni Gölü'dür. Göl, Torul ilçesinin Altınpınar köyüne bağlı Saronay Yaylası içinde bulunmaktadır. Etrafı sarıçam ormanı ile çevrili olan göl, Zigana Dağı'na yakın bir konumdadır. Gölün etrafına kurulu yürüyüş yollarına uzun yürüyüşler yapabilir ve güzel bir piknik yaparak günün keyfini çıkarabilirsiniz. Gümüşhane il merkezine 40 km uzaklıktaki göl, Gümüşhane'de keyifli vakit geçirebileceğiniz bir doğa harikasıdır.

Karaca Mağarası


Yerin altında doğal bir saray nasıl olur merak ediyorsanız, Gümüşhane'nin Torul ilçesi Cebeli Köyü sınırları içinde bulunan Karaca Mağarası'nı gezmelisiniz. Denizden yüksekliği 1550 metre olan bu mağarada bulunan sarkıt ve dikitlerin sahip olduğu renk çeşitliliği göz kamaştırıcı boyutta. Traverten havuzları, doğal basamak oluşumları, doğal desenli ve doğal renkli duvarlar ve mağara gül oluşumları ile burası adeta bir sarayı andırıyor.

Kov Kalesi


İşte Gümüşhane'deki çok sayıda tarihi eserden en çok tanınanı: Kov Kalesi. Gümüşhane'nin merkez köylerinden Esenyurt (Kov) Köyü sınırları içinde bulunan kale, 
III. Aleksios tarafından 1361 senesinde yapılmış ve Selçuklu Dönemi’nde aktif olarak kullanılmıştır. Doğu Karadeniz Bölgesi'nde günümüze sağlam şekilde ulaşmayı başarmış ender tarihi yapılardan biridir. Yalçın kayalıklara kurulmuş bu kaleye tırmanmak için patika bir yolda yorucu bir yürüyüş yapmanız gerekiyor. Kaleye tırmanış bittiğinde ise görülen panoramik manzara nefesleri kesecek bir güzelliğe sahip.

Kadırga Yaylası


Gümüşhane'nin Kürtün ilçesi sınırlarında yer alan bu yaylada her yıl Temmuz ayının 3. Cuma gününde başlayan "Kadırga Yayla Şenlikleri" adında kültür, turizm etkinlikleri düzenleniyor. Şenlikler yaz boyunca her Cuma günü düzenlenmeye devam ediyor. Yaylada bulunan açık hava camisi de görülmeye değer. Bu yaylada hem doğanın keyfini çıkarabilir hem de gönlünüzce doyasıya eğlenebilirsiniz.

Torul Kalesi Cam Seyir Terası


Görkemli yapısıyla Torul Kalesi, Orta Çağ Dönemi'nde yapılmış ve Fatih Sultan Mehmet zamanında Osmanlı topraklarına dahil olmuş seyir ve gözetleme amacıyla kullanılmış bir kaledir. Kalenin zirvesine kurulan ve 240 metrelik yüksekliğiyle Avrupa'daki en yüksek cam seyir terası, 50 ziyaretçiye aynı anda adrenalin dolu seyir zevkini yaşatmaktadır.

Bu yazımızda, kendi görüşümüze göre en çok beğeneceğinizi düşündüğümüz güzellikleri listelemeye çalıştık. Gümüşhane 'de bunlar gibi çok sayıda ziyaret edilmesi ya da gezilmesi gereken yer bulunuyor. Bunlar; Zigana Dağı Turizm Merkezi, İmera Manastırı, Gümüşhane Konakları, Artabel Gölleri Tabiat Parkı, Tomara Şelalesi, Sarıçiçek Köy Odaları, Kürtün Örümcek Ormanları, Satala (Sadak) Antik Kenti, Krom Vadisi ve Santa Harabeleri sayılabilir.
Tags :-

Yorum Gönder

0 Yorumlar