Comments

bilgigetir.blogspot.com içinde arama yapın...

Dünya Dışındaki Gezegenlerde Yağmur Yağıyor mu?

Dünyamızda hayatın devamlılığı için olmazsa olmazımız suyun döngüsü ile oluşan yağmur ve kar yağışıdır. Peki dünyamızın dışında atmosfer özelliklerini tespit edebildiğimiz gezegenlerin atmosferinde ve yüzeyinde neler oluyor? Oralarda yağan yağmur Dünya'da yağan yağmura benziyor mu?

🔴 HAT-P-7b Gezegeninde Yakut ve Safir Yağıyor

2008 yılında keşfedilen ve dünyanın yaklaşık 16 katı büyüklüğünde olan bu gezegen, kendi yıldızına oldukça yakın konumda olmasından dolayı gündüz sıcaklıkları 2500 ℃ civarındadır. Atmosferindeki bu ekstrem koşullar alüminyum oksit bileşiğini kristalize ederek yakut ve safir oluşumunu sağlıyor. Güneş sistemi dışında yer alan gaz devi bu gezegende çok güçlü ve sürekli yön değiştiren rüzgarlar olduğu tespit edildi.


🔴 Satürn'ün Uydusu Titan'da Metan Yağıyor

Güneş sisteminde bulunan gök cisimleri içerisinde dünyanın dışında katı bir yüzeye sahip olup yüzeyine sıvı yağmur düşen tek gök cismi Satürn'ün uydusu Titan'dır. Titan'da oluşan sıvı döngüsü dünyadaki su döngüsüne çok benzer. Ancak, Titan'ın atmosferine yükselen madde etan ve metandır. Titan'ın üzerinde su molekülü bulunduğu biliniyor fakat ortalama yüzey sıcaklığı -18℃ olan bu uyduda su molekülü buz halinde olduğu için atmosferde gaz haline dönüşemiyor.

🔴 OGLE-TR-56b Gezegeninde Demir Yağıyor

2003 yılında keşfedildiğinde en küçük gezegen unvanını alan bu gezegende yüzey sıcaklığının 2000 ℃ civarında olduğu tahmin ediliyor. Bu yüksek sıcaklıkta erimiş halde bulunan demir cevheri sıvı ve gaz halinde bulunuyor ve tıpkı su döngüsü gibi yağmur döngüsü oluşturuyor. Gezegenin kırmızı renkte olmasının nedeni de yüzeyinin ve atmosferinin demir ile kaplanmış olmasıdır.



🔴 HD 189733b Gezegeninde Cam Yağıyor

Güneş sistemimizin  dışında ve başka bir yıldızın yörüngesinde dolandığı için ötegezegen olarak adlandırılan bu gezegen 5 Ekim 2005 tarihinde keşfedilmiştir. Yüzey sıcaklığı 4600 ℃ civarında olan bu gezegen üzerindeki kaya ve kumları eriterek buharlaştırıyor. Atmosfere yükselen bu kaya ve kum buharı yoğunlaşıp cam kristalleri halinde gezegen yüzeyine geri dönüyor. 8000 km/h hızlara ulaşan güçlü rüzgarlar, cam parçacıklarının dikey olarak yere ulaşmasını engeller.



🔴 Neptün Gezegeninde Elmas Yağıyor

Güneş'ten en uzak konumda  bulunan Nertün, donmuş metandan oluşan bir atmosfere sahip. Neptün'de esen rüzgarlar da Güneş Sistemi içindeki en kuvvetli rüzgarlar. Neptün, gaz devi bir gezegen olduğu için katı bir yüzeye sahip değil, Yüksek basınç, hidrokarbonların yapısını değiştirerek onları elmasa dönüştürür. Elmas yağmurunun oluşumu yüzeyden 7000 km aşağıda gerçekleşir.



🔴 Venüs Gezegeninde Sülfürik Asit Yağıyor

Boyut olarak Dünya'nın ikizi kabul ediliyor olsa da benzerlik sadece boyutla sınırlı. Atmosferinin % 97'si karbondioksitten % 3'ü ise azottan oluşan Venüs, yüzeyinde hiç bir canlı organizmanın yaşama imkanının olmadığı yer olarak biliniyor. Venüs'te meydana gelen volkanik patlamalar sonucunda açığa çıkan kükürt, sülfürik asit oluşumuna sebep oluyor. Atmosferden düşen sülfürik asit damlacıkları Venüs yüzeyine 25 km kala tekrar buharlaşıyor. 

Etiketler

Yorum Gönder

0Yorumlar
* Lütfen konu dışı yorum yazmayınız. Yorumlar editör onayından sonra yayınlanacaktır.

Top Post Ad

Ads Section