Demans (bunama) hastalığının erken teşhisi yapay zeka ile mümkün olacak

Bilim insanları, ileri yaşlarda ortaya çıkan demans (bunama) hastalığını, henüz semptomlar ortaya çıkmadan önce tespit edebilecek bir yöntem üzerinde çalışıyorlar. Bu yöntemde kullanılan yapay zeka algoritması, basit bir beyin taraması görüntülerini analiz edebiliyor. Yapay zekanın, uzman nörologların bile görmekte zorlandıkları detayları önceden yakalayacak özellikte olması için çalışılıyor.


Henüz geliştirilme aşamasında olan yapay zeka uygulamasının, ilerleyen zamanda hastalığın nasıl ilerleyeceği, hastaya acil müdahalenin ne zaman yapılacağı ve hastalığın stabil kalıp kalmayacağı yönünde tahminlerde bulunması planlanıyor. Bilim insanları, geliştirilen bu sistem sayesinde hastalığın çok erken dönemde teşhisinin mümkün olacağı ve hastanın yaşam kalitesinin artırılması yönünde olumlu katkı yapacağını belirtiyorlar. Günümüzde demans (bunama) hastalığının teşhisi yapılan tarama testleri ile elde edilen görüntülerin uzman doktorlar tarafından değerlendirilmesi ile gerçekleşiyor. İnsan faktöründeki yanılma paylarının en aza indirilmesini sağlayacak olan yapay zeka uygulaması, tıp dünyasında heyecanla karşılandı.

Yaşa bağlı olarak ortaya çıkan beyin ve hafıza ile ilgili hastalıkların ortak adı demans olarak biliniyor. Alzheimer hastalığı, demans grubundaki en bilinen hastalık türü. Dünyada 50 milyondan fazla demans (bunama) hastası olduğu biliniyor.

Demans için erken teşhis ve erken tedavi başlangıcı çok önemli

Demas hastalığının erken teşhisinde önemli rol oynayacak yapay zeka uygulamasını geliştiren bilim insanları, hastalığın erken teşhis edilerek tedaviye erken başlamanın hastalığın ilerleme hızını yavaşlatabileceğini ve beyne verilecek hasarın azaltılabileceğini söylüyorlar. Ekipte yer alan Prof. Zoe Kourtzi, hastalığın ileri seviyelerinde ortaya çıkan semptomların bu yöntem sayesinde daha az görüleceği ya da hiç görülmeyebileceğini belirtti.Geliştirilen yapay zeka uygulaması, daha önce kayıt altına alınmış demans hastalarının binlerce beyin görüntüsünü, hastalık şüphesi olan kişinin beyin görüntüsüyle karşılaştırıyor ve binlerce detayı rapor haline getirerek teşhis konusunda doktorların ufkunu açıyor.

Yapay zeka ile yapılan ilk testlerde, uzman nörologların tespit edemediği binlerce ortak örüntü tespit edilebildi. Bundan sonraki aşamalarda sistem başka testlere de tabi tutulacak ve tıpta kullanımının uygunluğu konusunda gerekli girişimler başlayacak. Bu sürecin çok uzamayacağı ve demans (bunama) teşhisinde çok kısa süre içinde bu yöntemin kullanılabileceği belirtiliyor. Bu yıl yapılacak testlere toplam 500 hastanın dahil edilmesi planlanıyor.

Tags :-

Yorum Gönder

0 Yorumlar