Bilgigetir.com Arama Motoru

Çocuğa özel ders aldırmanın faydaları nelerdir?


YKS, AYT, TYT derken pandemi koşulları altında zorlu bir sınav sezonunu atlatan velileri daha şimdiden önümüzdeki eğitim yılının telaşı sardı. Bu eğitim-öğretim yılında çocukları sınavlara girecek olan veliler okul, dershane ve özel ders planlarını uygulamaya koymak için hazırlanıyorlar. Bu yazımızda çocuğa özel ders aldırmanın ne derece faydalı olduğuna dair bilgiler aktarmaya çalışacağız.


Özel ders, öğrenci ve öğretmen arasında, öğrencinin maksimum faydasının hedeflendiği birebir derslerdir. Özel ders esnasında öğrencinin kendi okulunda yaşadığı eksikliklerin tamamlanması esas amaçtır. Günümüzde pek çok ebeveyn, çocuklarına özellikle zayıf olduğu derslerdeki eksikliklerini gidermesi, hem okulda hem de gireceği sınavlarda başarı seviyesini yükseltmesi amacıyla özel ders aldırmaktadır. Peki bu özel derslerin çocuklara gerçekten yararı olur mu? Cevabımız kesinlikle evet olacaktır.


Çocuğunuzun hangi dersten desteğe ihtiyaç duyduğunu tespit edin             

Çocuğunuz gün boyu okulda yorulur ve enerjisi azalır. Hangi dersten özel ders ihtiyacı olduğu iyi anlaşılmadan ve planlanmadan çocuğa ekstra yükleme yapmak ona olumlu katkı sağlamaz. Tam tersi, enerjisini bitirerek sevdiği derslerde bile başarısının düşmesine neden olabilir. Öğrencinizin hangi dersten ihtiyacı olduğunu ve problemin ne olduğunu size en iyi aktarabilecek kişi okulundaki ders öğretmeni ve okuldaki rehber danışmanıdır. Özel derse karar vermeden önce mutlaka okuldaki öğretmenler ile görüşülmelidir.

Birebir derslerin yararları nelerdir?

Çocuğunuzun sınıfı mevcut olarak belki az olabilir ama her zaman 1'den fazladır. Kalabalık ortamda her insan gibi çocuğunuz da odaklanma sorunu yaşayabilir. Özel derslerde odaklanma sorunu büyük ölçüde kalkar. Eğer halen devam ederse problemin nedeni araştırılmalıdır.


Sınıf ortamındaki çocuk, yaşıtlarının arasında "ya başaramazsam" tedirginliğini yaşayabilir ve bu nedenle derse ilgi ve katılımı zayıflayabilir. Özel derste ise pedagojik olarak yeterli bir öğretmenle çalışılıyorsa çocuktaki bu endişeler silinir ve, "başaracağım" hissi galip gelir.


Sınıf ortamındaki dersler, okuldaki pek çok faktör göz önünde bulundurularak okul şartlarına göre ayarlanır. Kişiye özel bir ders programı uygulanmadığı için verimliliğin düşebileceği şartlar oluşabilir. Özel ders alımında ise hangi dersi ne zaman alması gerektiğiyle ilgili çocuğa ve aileye özel programlar hazırlanır. Bu da dersin verimliliğini önemli ölçüde artıran bir faktördür.

Okulda verilen derslerdeki içerikler, kısıtlı bir zaman algısı, çok sayıda öğrenciye kavratılması ve belirli bir müfredat programına uyulması gibi zorunluluklar karşısında yeterince kavranamayabilir. Özel derste bu tür kısıtlamalar olmadığından içerikleri zenginleştirerek etkili öğrenme sağlanabilir.


Çocuğunuzun okul durumunu ne kadar özenli takip ediyor olsanız da yine de bir şeyler eksik kalacaktır. İşte bu noktada size en iyi desteği özel öğretmen sağlayabilir. Özel öğretmen gerçekten hem branşında hem de pedagojik formasyon olarak yeterli ise çocuğun ders gelişimini dikkatlice takip eder, notlar alır, çözüm yolları üretir ve bunları sizinle etkili bir şekilde paylaşır.

Okuldaki öğrenci mevcutlarının kalabalık olması, öğrenme düzeylerindeki farklılıklar gibi etkenlerden dolayı çocuğunuzun öğrenme seviyesi de tam anlamıyla ölçülemez. Özel öğretmen bu ölçümü yapabilir ve öğrencinin durumuna uygun ödevler verebilir.

Sonuç olarak, imkanlar ölçüsünde çocuklara takviye dersler aldırmak yararlıdır. Burada dikkat edilmesi çok önemli bir kaç hususu daha hatırlatmak isterim:
  • Her çocuk farklı bir bireydir. Onları arkadaşlarıyla veya başkasının çocuklarıyla kıyaslamayın.
  • Onlar bir yarış atı değildir. Onlara değerli olduklarını sık bir şekilde hissettirin.
  • Başarısızlık durumunda onları yargılamayın ya da eleştirmeyin.
  • Çocuğunuzun fikirlerinin öncelikli olması gerektiğini, fikirleri yanlış ya da uygulanamaz ise bunu düzeltmenin ebeveyn sorumluluğu olduğunu unutmayın.
Tags

Top Post Ad

Below Post Ad