Comments

bilgigetir.blogspot.com içinde arama yapın...

Bitlis'in Rahva bölgesinde rüzgar enerji santralinde üretim başladı


Türkiye'de rüzgar verimliliğinin üst düzeyde olduğu bölgelerden biri olan Bitlis'in Rahva bölgesinde kurulum çalışmaları devam eden rüzgar enerjisi santralindeki ilk türbinden üretilen elektrik, enerji hatlarına verilerek ekonomiye dahil edildi. Bitlis'in Rahva bölgesinde kurulumu hızla devam eden ve yaklaşık 20 bin nüfuslu bir ilçenin tüm elektrik ihtiyacını karşılayabilecek üretim kapasitesine sahip olan 4 adet türbinden 1 tanesi tamamlanarak enerji üretimine başlandı. Üretilen elektrik, bölgedeki iletim hatlarına aktarılarak ekonomiye katkı sağlandı.


Coğrafi yapısı rüzgar enerjisinden elektrik enerjisi üretmeye çok müsait olan bu bölgede rüzgar ölçüm direkleriyle iki yıldır veri toplanıyordu. Verilerin verimlilik açısından çok olumlu olması nedeniyle bölgeye toplam 4 adet rüzgar enerjisi santrali kurulmasına karar verildi. Bölgede kurulan santraldeki türbinlerin her bir 500 ton ağırlığa sahip. 3 kanadının toplam ağırlığı da 52 ton civarında.


Rüzgar hızının ve devamlılığının uygun düzeylerde olduğu tespit edilen Rahva düzlüğünde Difer Enerji Sanayi ve Ticaret AŞ tarafından yapılan yatırımla kurulan ilk türbinden saatte 4,8 megavat elektrik üretimi sağlanarak enerji nakil hattına aktarıldı. Her bir türbinin kurulumu devasa vinçler kullanılarak yapılıyor ve bir adet türbinin kurulumu 1,5 ay sürüyor. Düzenli ve yeterli rüzgar estiğinde 24 saat boyunca enerji üretme kabiliyetine sahip türbinlerin yüksekliği 105 metre (yaklaşık 35 katlı bina kadar) ve kanatlar arası mesafesi ise 149 metre (yaklaşık 50 katlı bina kadar) dir.

Etiketler

Yorum Gönder

0Yorumlar
* Lütfen konu dışı yorum yazmayınız. Yorumlar editör onayından sonra yayınlanacaktır.

Top Post Ad

Ads Section