Şeker tüketimini bırakmak doğru mu?

bilgigetir.com
0

Şeker alımını azaltmak, kalori alımını azaltmak ve kilo vermeye yardımcı olan diş sağlığını iyileştirmek de dahil olmak üzere belirgin sağlık yararlarına sahiptir. Ancak insanlar bazen daha az şeker yemeye çalıştıklarında, genellikle geçici olan baş ağrısı, yorgunluk veya ruh hali değişiklikleri gibi olumsuz yan etkiler yaşadıklarını bildirirler. Bu yan etkilerin nedenleri tam olarak anlaşılamamıştır. Ancak bu belirtiler muhtemelen beynin şekerli yiyeceklere verdiği tepki ve “ödül” biyolojisi ile ilgilidir.

Karbonhidratlar, meyvelerdeki fruktoz ve sütteki laktoz gibi birçok gıdada doğal olarak bulunan şekerler de dahil olmak üzere birçok formda bulunur. Sakkaroz da denilen sofra şekeri, şeker kamışı ve pancarda, akçaağaç şurubunda ve hatta balda bulunur. Gıdaların kitlesel üretimi norm haline geldiğinden, daha lezzetli hale getirmek için gıdaya sakaroz ve diğer şekerler eklenir. İçeriğinde yüksek miktarda şeker barındıran gıdaların geliştirilmiş tadı ve "ağızda bıraktıkları tat hissinin" ötesinde, şekerin beyinde derin biyolojik etkileri vardır. Öyle ki, şekere “bağımlı” olup olamayacağınız konusunda araştırmaları devam eden bir tartışmaya bile yol açmıştır.

Sükroz, ağızda tatlı tat reseptörlerini aktive ederek beyinde dopamin denilen bir kimyasalın salınımına yol açar. Dopamin, beyindeki sinirler arasında mesajları ileten bir kimyasaldır. Ödüllendirici bir uyarana maruz kaldığımızda, beyin dopamin salgılayarak tepki verdiğinden dolayı genellikle “ödül” kimyasalı diye bilinir. Dopamin bizi abur cubur gibi yiyecek aramaya itebilir. İnsan ve hayvanlarda yapılan deneyler, şekerin bu ödül yollarını ne kadar derinden harekete geçirdiğini göstermiştir.

Sıçanlarda, sakaroz yemenin beyindeki dopamin aktivasyonunun yapısını gerçekten değiştirebileceğine ve hayvanların ve insanların duygusal işleme ve davranışlarını değiştirebileceğine dair güçlü kanıtlar var. Açıkçası, şekerin üzerimizde güçlü bir etkisi olabilir. Bu nedenle daha az şeker tükettiğimizde veya onu diyetimizden tamamen çıkardığımızda olumsuz etkilerinin olması şaşırtıcı değildir. "Şekerden uzak durmanın" erken evrelerinde, baş ağrısı, yorgunluk ve baş dönmesinin yanı sıra depresyon, anksiyete, beyin sisi ve aşerme gibi zihinsel ve fiziksel semptomlar bildirilmiştir.

Hayvanlar üzerinde yapılan diğer araştırmalar, şeker bağımlılığı, yoksunluk ve nüksetmenin etkilerinin uyuşturucularınkine benzer olduğunu göstermiştir. Ancak halihazırda yapılan araştırmaların çoğu hayvanlar üzerinde olduğundan bu etkilerin şu anda insanlar için aynı olup olmadığı tartışmalı. Dopamin, hormonal kontrolü, mide bulantısını, kusmayı ve kaygıyı da düzenler. Şekerin diyetten çıkarılması nedeniyle, dopaminin beyin üzerindeki etkisinin hızlı bir şekilde azalması, birçok farklı beyin yolunun normal işlevine müdahale edebilir ve bu da insanların neden bu semptomları bildirdiğini açıklar. Araştırma sınırlı olsa da, bir çalışma, aşırı kilolu ve obez ergenlerin diyetlerinden şekeri çıkardıktan sonra artan yoksunluk semptomları ve şeker isteğine dair kanıt sağladı.

Uzun vadede diyetinizdeki şekeri azaltmak istiyorsanız ilk birkaç haftayı geçirmeniz önemlidir. Bununla birlikte, şekerin kendisinin "kötü" olmadığını, sağlıklı bir diyet ve egzersiz yaparken ölçülü olarak tüketilmesi gerektiğini anlamak önemlidir.

Kaynak   

Tags

Yorum Gönder

0Yorumlar

Yorumunuzu buradan gönderebilirsiniz

Yorum Gönder (0)