Artvin'in gezilecek yerleri

Artvin, Karadeniz Bölgesi'nin en doğu ucunda Türkiye-Gürcistan sınırımızı oluşturan küçük bir ilimizdir. Karadeniz'e kıyısı olması ve aynı zamanda yüksek  dağlara sahip olması Artvin'i mutlaka görülmesi gereken bir yer haline getirir. Biz de bu yazımızda Artvin'de bulunan doğal güzellikleri ve tarihi mekanları arasından kendi seçimimiz olan 5 yer hakkında sizlere kısa bilgiler vermeyi amaçladık.

1.DİLBER DÜZÜ 


Artvin'in Yusufeli sınırları içinde yer alan bu düzlük, Kaçkar Dağı zirvesine tırmanmak için klasik Yusufeli- Altıparmak - Yaylalar - Haristav Yaylası - Dilber Düzü rotasının son kamp alanıdır. 3000 metre yükseklikte bulunan bu düzlük, dağcıların zirve öncesindeki son kamp alanıdır. Dilber Düzü kamp alanından sonra 3932 metre yüksekliğindeki Kaçkar zirevesine tırmanış mutlaka rehber eşliğinde yapılmalıdır. Düzlüğün ortasından akan buz gibi çay sayesinde kampçıların su ihtiyacı karşılanmaktadır. Yaz aylarında bu düzlükte çok sayıda kamp çadırı görmek mümkündür.

2. CEHENNEM DERESİ KANYONU


Artvin geziniz sırasında doğa keşfi yapma planlarınız varsa Cehennem Deresi Kanyonu tam da aradığınız yerdir. Bu kanyon, ABD Arizona'da bulunan Grand Canyon'dan sonra dünyanın ikinci büyük kanyonudur. Kanyon, Ardanuç ilçesine 7 km uzakta bulunur. Artvin-Ardanuç yolunun 25. kilometresinde yer alır. Çok fazla bilinmemesi nedeniyle kalabalıklardan uzak, oldukça sakin bir gezi imkanı sunar.

3. FERHATLI KALESİ


Artvin'in Ardanuç ilçesine 5 km uzaklıkta bulunan tarihi kale 5. yüzyılda İberya Kralı Vahtang tarafından inşa ettirilmiştir. Bu kale, Ferhat ile Şirin'in kavuştuğu kale olarak ün yapmıştır. Yörede Kalmaklı adıyla da bilinen kale, yapıldığı tarihten günümüze kadar olan süreçte hiç onarım görmemiştir. Son yıllarda ise define arayan kişiler tarafından harap edilmiştir. Tüm bu olumsuzluklara rağmen kalenin yine de gezi planı içine dahil edilmesi gerekir.

4. MENÇUNA ŞELALESİ


Doğu Karadeniz'in en büyük şelalesi olma özelliği taşıyan Mençuna Şelalesi, Artvin'in Arhavi ilçesine 17 km uzaklıktadır. Şelale etrafındaki tarihi doğal güzellikler eşliğinde piknik yapabilir ve doğanın tadını çıkarabilirsiniz. Şelale yakınında bulunan İkizköprü, 18.yy 'da yapılmış Osmanlı eseridir. Köprü, 2003 yılında restore edilmiştir. Şelaleye ulaşım sağlayan yol yenilenmiştir.

5. KAFKASÖR YAYLASI


Şaşırtıcı doğal güzellikleri, bungalov evlerde konaklama imkanları, Ağustos ayı ortasında gerçekleştirilen 
Kafkasör Kültür, Turizm ve Sanat Festivali ile Artvin'in önemli bir değeri olan Kafkasör Yaylası Artvin şehir merkezine sadece 10 km uzaklıktadır. Festivalde 200 yıllık geçmişi olan boğa güreşleri geleneğini yaşatmak amacıyla etkinlikler düzenlenir.
Tags :-

Yorum Gönder

0 Yorumlar