Araçlarda yol tutuşu etkileyen faktörler nelerdir?

İster sıfır isterse ikinci el olsun tüm araçlarda performans konusu açıldığında "yol tutuşu" mutlaka gündeme gelir. Bir araçta sürüş güvenliğinin önemli göstergelerinden biri de aracın yol tutuş özellikleridir. Bu yazımızda yol tutuşunun ne demek olduğunu, artıran veya azaltan faktörlerin neler olduğunu araştırdık.

Yol tutuşu, bir aracın yolda giderken ne kadar güvenlikli olduğu ve bu konuda ne kadar kabiliyetli olduğunun bir göstergesidir. Bu kabiliyeti yüksek olan araçlar güvenli sürüş sağlamanın yanında  aynı zamanda çok yakıt tüketirken, yol tutuşu zayıf olan araçlar ise sürekli olarak savrulma riskiyle karşı karşıyadır.

Aracın yol tutuşunu etkileyen faktörler nelerdir?

1-) Aracın Aerodinamik Yapısı 

Aerodinamik bilimi, hava akımının kuvvetsel etkilerini inceler. Otomobil üretiminde bu bilim olmazsa olmazdır. Otomobillerde havanın sürtünmesini azaltarak performansı artırıp, yakıt tüketimini azaltmak amacıyla aerodinamik yasalarından faydalanılır. Aerodinamik direnç, aracın yol tutuşunda çok etkilidir. Fabrikadan çıkan araçlar, aerodinamik için en uygun hale getirilmişlerdir. Araca sonradan aksesuar olarak eklenen parçalar ise aerodinamik yapıyı bozarak aracın yol tutuşunu azaltabilir.

2-) Şasi Burulma Direnci  

Araçların iskelet yapısının ne kadar sert olduğunun göstergesidir. Bu değer aynı zamanda aracınızın virajlarda ne kadar güvenli olduğunun göstergesidir. Virajdaki savrulması düşük olan araçlar, şasi burulma değeri yüksek araçlardır.

3-) Aracın Ağırlık Merkezinin Zemine Uzaklığı 

Araçların ağırlık merkezinin konumlandırılması hassas ölçümler ile yapılır. Ağırlık merkezi yere yakın olan araçların altından geçen hava daha az olduğu için yer tutuşu daha fazladır. Ancak, yere yakın olan bir araçta engelleri güvenli geçebilme konusunda sıkıntılar yaşanabilir. Bir takım modifiye işlemleriyle aracın ağırlık merkezinin yerini değiştirmek, sürüş güvenliği açısından sakıncalıdır.

4-) Mevsime Uygun Lastik Seçimi 

Lastikler aracın yol temasını sağlayan parçalarıdır. Bu nedenle lastik seçimi yol tutuşunda önemli bir faktördür. KIş lastikleri yumuşak hamur yapısına sahiptir ve soğuk zeminde daha iyi tutuş sağlar. Yaz lastikleri de sert hamurdan yapıldıkları için sıcak zeminde yol tutuşunu artırır. Yaz aylarında kış lastiği kullanmak haddinden fazla yol tutuşu sağladığı için bu durumda yakıt tüketimini artırır. Kış aylarında yaz lastiği kullanmak ise yol tutuşunu ve güvenliği riske sokar.

5-) Süspansiyon Sistemi 

İyi bir süspansiyon sistemi seçilmesi, aracın virajlara daha güvenli girmesini, bozuk yollarda ise hem güvenli hem de konforlu olmasını sağlar. Sert süspansiyonlar araç lastiklerinin işlevini artırır ancak aracın ağırlığından etkilenmedikleri için konforu azaltırlar.

6-) Elektronik Sürüş Destek (ESP) Sistemi 

Yeni teknoloji otomobillerde artık standart olarak sunulan ESP, üzerindeki sensörler sayesinde aracın yol gidişi esnasında anlık veri toplar ve bunları işler. Araç dengesinin bozulduğu anda otomatik olarak devreye girer ve gerekli fonksiyonları belirleyerek yerine getirir. ESP bulunmayan araçlarda ise amortisör kulelerindeki esnemeler yol tutuşlarını azaltır. Bunu önlemenin yolu ise kule gergisi adı verilen bir parça kullanarak amortisör kulelerini tek parça haline getirmektir.

Kaynak

Tags :-

Yorum Gönder

0 Yorumlar