Comments

bilgigetir.blogspot.com içinde arama yapın...

Araç hararet yaptığında neler yapılmalıdır?


Özellikle yaz aylarında araç kullanıcılarının çok dikkat etmeleri gereken bir nokta da aracın hararet durumudur. Yüksek hacimli motora sahip araçlar ile benzinli araçlar hararet sorunları yaşamaya en müsait araçlardır. Dizel yakıt kullanan motorlar hararete karşı daha dayanıklı olurlar. Aracınızın özellikle yaz aylarında hararet yapmaması için bazı konularda dikkatli olmanız gerekiyor.

Aracınızı uzun süre düşük devirde kullanmayın

Araç motorunun sıcaklığı termostat değerinin üstüne çıktığında termostat açılarak motor fanlarını devreye sokar. Motor fanları, motorun soğutma sıvısını soğutarak motorun uygun sıcaklıklarda çalışmasına yardımcı olur. Motor fanları, motorunuzun devir sayısı ile orantılı olarak döner. Aracı düşük devirlerde kullandığınızda fanlar gerekli soğutma katkısını sunamaz ve motorun sıcaklığının yükselmesine ve hatta ciddi hasarlar ortaya çıkarabilecek şekilde hararet yapmasına neden olur.

Aracınızı uzun süre yüksek devirde kullanmayın

Yüksek devirde kullanmak motorun birim zamanda çok daha fazla ateşleme yapması anlamına gelir. Bu durum haliyle motorun sıcaklığının çok hızlı şekilde yükselmesine neden olur. Uzun süreli yüksek devirlerde araç kullanma esnasında hava çok sıcaksa motorun soğutma sistemi yeteri soğutmayı sağlamayabilir ve aracınız hararet yapabilir. Yüksek devirler ayrıca parça ve motor ömrü açısından da sakıncalıdır.

Aracınızın antifriz kontrolünü ihmal etmeyin

Soğutma sisteminde antifriz kullanmaya özen gösterin. Antifriz, suyun donma sıcaklığını aşağı çekerek veya kaynama sıcaklığını daha yüksek derecelere yükselterek aracınızı donmaktan ve hararet yapmaktan koruyan bir özellik taşır. Bu nedenlerle araçta antifriz kullanımına dikkat etmek gerekir.

Araçtaki termostat türü önemlidir

Termostatlar, araç motoru belli bir sıcaklığa ulaştığında otomatik olarak açılır ve soğutma sıvısı motor içinde dolaşmaya başlar. Eğer yaz ya da kış aracınızı fazlaca kullanıyorsanız termostatınızı yazlık termostat olarak değiştirmenizi öneririz. Kışlık termostatın açılma sıcaklığı yazlık termostata göre daha yüksektir ve geç açılır. Eğer termostat değiştirmekle uğraşamam derseniz o zaman tercihinizin yazlık olmasında yarar vardır.

Aracın fan müşürlerini kontrol ettirin

Fan müşürleri termostattan bağımsız olarak çalışan ve motor sıcaklığı arttığında fanları devreye sokan bir düzenektir. Fan müşürünün arızalanması ciddi hararet sorunlarına yol açabilir. Hararet yüksek olduğu halde fanlar devreye girmiyorsa müşür arızalı olabilir. Müşür arızası bazı durumlarda hararet göstergesindeki bozukluk dışında rölanti dalgalanması ve yakıt tüketimindeki artış problemleriyle de kendini gösterebilmektedir.

Motor hararet yapmışsa ne yapmalıyız?

  • Aracınızı hemen gölge bir yere çekerek klimayı ve kontağı kapatarak hemen motor kaputunu açın.
  • Radyatör kapağını hiç açmadan en az 20 dakika bekleyin. Radyatör kapağını hemen açtığınızda kaynar su ya da buhar vücudunuzda yanıklar oluşmasına neden olabilir.
  • Radyatörde soğutma sıvısı seviyesini kontrol ederek eksilme varsa tamamlayın.
  • Soğutma sıvısı eksilmemesine rağmen motor hararet yapmış ise aracı hareket ettirmeden bir tamirci ya da servis çağırın.

Etiketler

Yorum Gönder

0Yorumlar
* Lütfen konu dışı yorum yazmayınız. Yorumlar editör onayından sonra yayınlanacaktır.

Top Post Ad

Ads Section