Comments

bilgigetir.blogspot.com içinde arama yapın...

Otomatik şanzımanlı araçlarda bunları yapmayın


Otomatik şanzımanlı araçlar genel olarak kadın sürücüler tarafından tercih ediliyor olsa da kullanımda sağladığı avantajlar sayesinde artık tüm sürücüler arasında çokça tercih edilir oldu. Bu yazımızda otomatik şanzımana sahip bir aracınız varsa, bu şanzımanın ömrünü uzatmak için yapmamanız gereken hatalardan ve bu hataları yaptığınızda karşınıza çıkabilecek ciddi sorunlardan bahsedeceğiz.

Günümüzde manuel şanzımanlı araçlar artık popüler olmaktan uzaklaşmaya başladılar. Yollarda çok fazla sayıda otomatik şanzımanlı araçlar görmeye başladık. Hayatımıza hızlı bir giriş yapan otomatik şanzımanların kullanımında dikkatli olmamız gerekiyor. Çünkü otomatik şanzımanların arıza durumunda tamir edilmesi manuel araçlara göre çok daha pahalıya mal oluyor. İşte otomatik şanzımanlı araç kullanırken yapılmaması gereken 5 önemli hata:

1. Boşta iken gaz vererek yüksek devirde kalkış yapmak

Bu hata özellikle DSG kullanıcıları tarafından çokça yapılan bir hata türüdür. Araçla sıfırdan kalkış yapılacağı sırada vitesi N' ye alıp gaz verip devri yükselttikten sonra bir anda D'ye alarak kalkmak şeklinde yapılan bir hatadır. Bu hatanın özellikle DSG kullanıcıları tarafından yapılıyor olması zaten uzun ömürlü ve sağlam olmamasıyla tanınan DSG şanzımanlarda ciddi sorunlara yol açar. 

Özellikle ülkemizde yaygın olarak kullanılan  7 ileri kuru kavrama şanzımanlarda bu tür hatanın sonuçları çok kısa sürede gözükebilmektedir. Otomatik araçlar arasında hız konusunda bir tık daha yukarıda olan Polo GTI ve İbiza Cupra gibi araçlarla yarış amaçlı kullanımda bu hata sıkça yapılabilmektedir. Kavramaya ekstra yük bindiren bu tür bir hata sadece DSG için değil, diğer otomatik şanzıman tipleri için de gösterge ekranında şanzıman arıza lambasının yanmasına neden olabilir.

2. Gaz ve freni birlikte kullanarak kalkış yapmak

Bu hata da yine aracın kalkışıyla alakalı. Launch Control olmayan araçlarda sıfırdan hızlı kalkış yapmak isteyen sürücülerin gaza ve frene aynı anda basıp devri yükselttikten sonra frenden ayağını çekerek kalkış yapmaları çok ciddi bir hatadır. Böyle bir zorlanmaya maruz kalan ve buna göre tasarlanmamış bir araçta kavramaların ısınması, balataların hızlı bir şekilde aşınması, tork konvertörlü araçlarda çok fazla tork binmesi ile çok ciddi ve masrafı yüksek arızalar ortaya çıkabiliyor.

3. Şanzıman yağını periyodik olarak değiştirmemek

Gerek sanayi ustaları gerekse kullanıcılar arasında şanzıman yağının değiştirilmesine gerek olmadığı yönünde yanlış bir kanı hakimdir. Motor yağı kadar sık olmasa da şanzıman yağının hangi tür araç olursa olsun belirli aralıklarla değiştirilmesi gerekir. Şanzıman dişlilerin oluşturduğu bir sistemdir ve şanzıman yağı bu dişliler arasında dolaşırken ısınır ve soğur. Bu ısı değişikliği yağın bir süre sonra özelliğinin kaybolmasına neden olur. Şanzıman yağını düzenli olarak değiştirmek şanzımanda yaşanabilecek bazı ciddi sorunları yaşamamanız konusunda size yardımcı olacaktır. Her 150 bin kilometrede aracın şanzıman yağının değiştirilmesi gerekir.

4. Park esnasında çok hızlı vites değiştirmek

Otomatik şanzımana sahip bir aracı park etme esnasında çok hızlı bir şekilde daha araç durmadan ileri ve geri vitesler arasında geçiş yapılması şanzımana çok fazla yük binmesine neden olur. Örneğin araç ileri giderken aracı durdurmadan geri vitese takarsanız bir tarafa doğru dönen şaftı zorla öbür tarafa döndürmeye çalışıyor olursunuz. Bu tür bir hareket zamanla şaftın bağlantı noktalarında boşluklar oluşmasına, oralardan ses gelmesine ya da vites geçişlerinde "tak" sesi duymanıza neden olacaktır. Hiç bir zaman tam durmayan bir otomobilde vites değişimi yapmayın.

5. Uzun süreli bekleme sırasında vitesi D konumunda bırakmak

Otomatik şanzımanlı aracınızla uzun beklemeler yapmanız gerekiyorsa otomobili P moduna almamız gerekiyor. Özellikle tek kavramalı otomobillerde P konumu bulunmuyor. Bu durumda aracın vitesini boşa alıp el frenini çekerek beklenmesi gerekir. Bir kaç dakikadan daha uzun süre beklemelerde aracı P ya da N konumunda bırakmak hem kavramalı şanzımanlar hem de tork konvertörlü araçlar için en sağlıklı yöntem olacaktır. 
Etiketler

Yorum Gönder

0Yorumlar
* Lütfen konu dışı yorum yazmayınız. Yorumlar editör onayından sonra yayınlanacaktır.

Top Post Ad

Ads Section